Русија

УХАПШЕНИ ТЕРОРИСТИ ОДГОВОРНИ ЗА НАПАД: Филмска акција ФСБ-а (ФОТО)

Шеф ФСБ-а Александар Бортников известио је руског председника Владимира Путина о привођењу 11 особа, укључујући четворицу терориста који су директно умешани у терористички напад на Крокус сити хол, саопштио је Кремљ.

Како се наводи у току је рад на идентификацији саучесника терориста.

Придружите се првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) саопштила је да је напад у концертној дворани код Москве темељно планиран и да су нападачи покушали да побегну аутомобилом крећући се према руско-украјинској граници. Осумњичени су имали контакте на украјинској страни, пренео је Интерфаx изјаву ФСБ-а.

ФСБ истиче да се терористи, који су приведени у региону Брјанска, сада пребацују у Москву. Брјанска област налази се код границе са Украјином.

Двојица осумњичених за које се сматра да су умешани у синоћњу пуцњаву су ухапшена су након потере аутомобилом, рекао је руски политичар Александар Кинштајн.

– „Рено“ у којем су се возили осумњичени откривен је ноћу на подручју… региона Брјанск – рекао је Кинштајн.

– Аутомобил се није зауставио на захтев службеника за спровођење закона и покушао је да побегне. Током потере зачули су се пуцњи и аутомобил се преврнуо – додао је.

Један је осумњичених приведен на месту преврнутог аутомобила, рекао је, док је други побегао и ухапшен је око 3.50 ујутро по локалном времену.

Руски медији наводе да је у аутомобилу терориста пронађен пиштољ, муниција за јуришну пушку и пасоши држављана Таџикистана.

На друштвеним мрежама објављене су фотографије једног од терориста и белог аутомобила с којим су побегли.

Руски медиј База, који има блиске контакте са органима за спровођење закона, објавио је слике четворице осумњичених, сви из бивше совјетске републике Таџикистан, која се граничи са Авганистаном.

Именовани су: Махмадрасул Насридинов, 37, Ривозидин Исмонов, 51, Шохинџон Сафолзода, 21 и Рустам Назаров, 29. Нејасно је ко је од ове четворице приведен.

Аутентичност фотографија није потврђена.

МСП Украјине: Изјаве о умешаности Кијева у напад у Москви су провокација Кремља

Украјинско Министарство спољних послова категорички је одбацило оптужбе појединих руских званичника о наводној умешаности Украјине у пуцњаву у концертној дворани Крокус у Красногорску у предграђу Москве.

„Сматрамо да су овакве оптужбе планирана провокација Кремља са циљем даљег распиривања антиукрајинске хистерије у руском друштву, стварања услова за повећање мобилизације руских грађана за учешће у злочиначкој агресији на нашу државу и дискредитације Украјине у очима међународне заједнице, наводи се у у саопштењу на сајту украјинског Министарства.

Шеф кабинета украјинског председника Михаил Подољак изјавио је синоћ да Украјина нема никакве везе са догађајима у концертној дворани.

„Да разјаснимо: Украјина нема апсолутно никакве везе са овим догађајима. Прво, зато што имамо пуноправан, свеобухватан, огроман рат са руском регуларном војском, са Русијом као државом. И све ће бити одлучено на бојном пољу“, рекао је Подољак у видео поруци на Телеграм каналу.

Као друго, додао је он, Украјина никада није користила терористичке методе ратовања, како је рекао, „за разлику од Руске Федерације“.

Најгори терористички напад у модерној историји Русије

Подсетимо, синоћ се десио један од најгорих терористичких напада у модерној историји Русије. Најмање 93 људи је убијено, уз велики број рањених.

Иако нису познати сви детаљи, изгледа да је напад групе наоружаних људи у концертној дворани „Крокус Сити Хол“, недалеко од Москве, био добро припремљен и осмишљен како би број жртава био што већи, напомињу руски медији.

Према ономе што је досад познато, терористи су напад извели на „Крокус Сити Хол“, који налази у Красногорску, насељу на западној периферији руске престонице. Дворана је део већег забавног комплекса отвореног 2009. године, који укључује и тржни центар и хотел.

Концертна сала прима до 7.500 људи и била је скоро пуна када су терористи кренули у напад, пред наступ популарног рок бенда „Пикник“.

Пожар под контролом

Ватрогасци су на лицу места и гасе остатке пожара, који је већином стављен под контролу, саопштило је Министарство за ванредне ситуације.

Министарство је саопштило да је око 13.000 квадратних метара седмоспратнице – око трећине њене укупне површине – било захваћено пожаром.

Хеликоптери су бацили око 160 тона воде на зграду. Река Москва протиче у близини објеката, који такође укључују тржни центар, конференцијски центар и хотел у власништву „Крокус групе“.

Извор: Блиц