Србија

ВУЧИЋ СЕ ХИТНО ОГЛАСИО: Ово је сјајна вест за Србију

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић саопштио је данас да ће Република Србија у наредне три године бити председавајући Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију (ГПАИ), и то у првој и трећој години помоћни председавајући, а у другој години главни председавајући, оценивши да је то „величанствена вест за Србију“.

– Тешко је довољно нагласити од каквог је ово значаја за нашу земљу у погледу присуства у глобалним токовима развоја вештачке интелигенције – истакао је председник, саопштила је Служба председника за сарадњу с медијима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ГПАИ је иницијатива која тежи да успостави глобалне стандарде и правила за развој вештачке интелигенције, као и да убрза развој вештачке интелигенције глобално, основана 2020. године, на инцијативу председника Републике Француске Емануела Макрона и премијера Канаде Џастина Трудоа.

Секретаријат ГПАИ је при Организацији за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), а експертски центри су у Монтреалу и Паризу, док ће нови бити отворен у Јапану. Србија је примљена пре мало више од годину дана, као једна од 29 чланица, консензусом.

Међу најзначајнијим члановима су САД, Уједињено Краљевство, Индија, Јапан, Јужна Кореја, Бразил, Француска, Немачка, Турска, ЕУ и друге земље. Прошлогодишњи Самит ГПАИ одржан је у Индији и отворио га је премијер Индије Нарендра Моди у присуству великог броја представника држава и експерата из целог света.

Република Србија ће добити могућност да буде домаћин следећег Самита, који би се одржао у Београду. „Поносан на Србију! Велике ствари тек долазе. Честитам грађанима Србије!“, поручио је председник Вучић.

Извор: Новости

Ознаке