Русија

ЗАХАРОВА ЗАГРМЕЛА: Знамо ко стоји иза напада у Москви, имамо доказе

Марија Захарова (Фото: Јутјуб)

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да је „изузетно тешко поверовати“ да ц́е Исламска држава имати капацитет да изврши напад на концертну дворану у Москви прошлог петка у којем је погинуло најмање 140 људи.

На брифингу за новинаре, Захарова је рекла да Украјина стоји иза напада на Крокус сити, најсмртоноснијег у Русији у последњих 20 година.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Исламска држава је преузела одговорност за масакр, а амерички званичници кажу да имају обавештајне податке који указују да га је извршио авганистански огранак те групе, Исламска држава Хорасан. Украјина је више пута негирала да има било какве везе са нападом. Али Захарова је рекла да је Запад пожурио да окриви Исламску државу како би пребацио кривицу са Украјине и западних влада које је подржавају.

– Да би одагнали сумње колективног Запада, они су хитно морали нешто да смисле, па су прибегли ИСИС-у. Извукли су кеца из рукава и буквално неколико сати након терористичког напада англосаксонски медији су почели да шире управо те верзије – рекла је она.

Путин тврди да иза свега стоји Украјина

Председник Владимир Путин рекао је да су напад извели исламистички милитанти, али је сугерисао да је то било у корист Украјине и да је Кијев можда имао улогу у нападу. Путин је рекао да је неко на украјинској страни припремио „прозор“ да наоружани нападачи побегну преко границе пре него што су ухваћени у западној Русији у петак увече.

Међутим, јуче је белоруски лидер Александар Лукашенко рекао да су наоружани нападачи прво покушали да пређу у његову земљу, након чега су кренули ка Украјини јер су схватили да не могу да пређу у Белорусију.

Шеф руске обавештајне службе ФСБ рекао је у уторак да верује да је Украјина, заједно са Сједињеним Државама и Британијом, умешана у напад у Москви.

– Тврдње Русије о Западу и Украјини о нападу на Крокус сити су потпуна бесмислица – написао је британски министар спољних послова Дејвид на друштвеној мрежи Х

Извор: Информер