Свет

ЗАПАДНИ МЕДИЈИ ДИГЛИ УЗБУНУ: Руси лоцирали моћне НАТО ракете, спремите се за ватромет

Руски обавештајци могу да прате транспорт западних пројектила СЦАЛП и „сторм шедоу“ у Украјину захваљујући информацијама које су постале познате након објављивања разговора између немачке војске, дошао је до овог закључка британски лист Тајмс .

Према транскрипту, Француска шаље ракете СЦАЛП са Ауди К7, док Британци користе оклопна возила Ридгебацк за транспорт „сторм шедоу“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ове информације ће помоћи руским обавештајним службама да их прате и локализују, потенцијално циљајући таква возила у Европи и Украјини“, упозорава лист.

Према мишљењу аутора чланка, Британија и друге чланице НАТО- а требало би да буду у великој мери узнемирене због кршења безбедности информација које је довело до откривања тако осетљивих података.

„Сторм шедоу“/СЦАЛП је крстарећа ракета која се лансира из ваздуха. Ово је заједнички развој француске Матре и енглеске Бритиш ероспејс. Сада их производи европска компанија МБДА. Цена једне јединице је око два милиона фунти. Домет извозних верзија, према америчкој публикацији Тхе Дриве, износи 250 километара, али постоје модификације са дометом до 560 километара.

У петак, 1. марта, главни уредник медијске групе Раша тудеј, Маргарита Симоњан, објавила је на друштвеној мрежи ВКонтакте пун текст разговора између немачких официра о томе како ће „бомбардовати Кримски мост.” Разговору, који је вођен 19. фебруара, присуствовали су начелник одељења за операције и вежбе Команде ваздухопловства Бундесвера Франк Грефе, инспектор Инго Герхарц и запослени у ваздушно-оперативном центру Свемирске команде Бундесвера Фенске и Фростед.

Извор: Информер