Свет

ЗЕЛЕНСКИ НЕ ЗНА ШТА ГА ЈЕ СНАШЛО: Американци га уништили, ускоро ће бити кажњен (ВИДЕО)

Фото: Х принтскрин

ИАКО Зеленски обећава својим међународним партнерима да ће се Украјина снаћи у борби ако добије оружје и друге видове помоћи, украјински председник и највиши војни команданти до сада нису успели да осмисле јасан план за регрутацију хиљада нових војника који су критично потребни, пише „Вашингтон пост“.

-Све мањи број борбено способних украјинских трупа сада је стратешка криза која је барем делимично била крива за повлачење из Авдејевке и околних села, где су украјинске снаге биле бројчано надјачане, наводи амерички лист.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Неспособност Зеленског да постигне политички консензус око стратегије за мобилизацију довело је до дубоких подела у украјинском парламенту и друштву. Смена главнокомандујућег Валерија Залужног није изнедрила јасну стратегију за мобилизацију иако је то био један од разлога за овај потез, наводи „Вашингтон пост“ и додаје да ни нови главнокомандујући Александар Сирски ни председништво не знају шта је са 700.000 од укупно милион нових регрута који се још нису појавили на фронту.

Поврх тога, ту је чињеница да и западни медији истичу да се процене украјинског председника о губицима војника од ескалације сукоба не поклапају са реалним стањем.

-Зеленски већ дуго покушава да контролише јавне поруке о стању рата како би сачувао морал у јавности. Он је прошлог викенда први пут у јавност изнео број погинулих украјинских војника, рекавши да је од фебруара 2022. убијено 31.000, а ова бројка није могла бити независно потврђена, еуфемизира „Вашингтон пост“.

Са друге стране, руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је крајем фебруара да је Украјина од почетка СВО изгубила више од 444.000 војника.

У процене Зеленског није био убеђен ни „Њујорк тајмс“, који се први огласио након тврдњи украјинског председника.

-Број страдалих припадника Оружаних снага Украјине у последње две године сукоба, који је навео Зеленски, у супротности је са проценама америчких званичника који су прошло лето губитке проценили на много више, рекавши да је близу 70.000 Украјинаца страдало, док је између 100 и 120.000 рањено, објавио је амерички лист.

Подсетимо, шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен је још крајем 2022. године поручила да је Украјина изгубила више од 100.000 војника од почетка СВО, да би европски медији, али и администратори налога Фон дер Лајенове на друштвеним мрежама одмах су обрисали овај снимак.

Извор: Медији