Свет

ЗЛОСЛУТНО УПОЗОРЕЊЕ ИЗ САД! Москва је само почетак! Ово је следећа мета

Група која је повезана са смртоносним терористичким нападом у Москви је, пише Њујорк тајмс, огранак Исламске државе у Авганистану под називом Исламска држава из Корасан провинције, или ИД-К.

Како наводи тај амерички лист, ИД-К су 2015. основали незадовољни припадници пакистанских талибана, који су тада прихватили насилнију верзију ислама. Бројност те групе је, како даље пише Њујорк тајмс, преполовљена на око 1.500 до 2.000 бораца до 2021. године због комбинације америчких ваздушних напада и напада авганистанских командоса у којима су убијени многи од вођа групе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Група је потом добила ветар у леђа након што су талибани срушили авганистанску владу, након хаотичног повлачења америчких војних снага из Авганистана.Подсећа се и да су, управо током повлачења америчке војске, припадници ИД-К извршили самоубилачки напад на међународни аеродром у Кабулу у августу 2021. у којем је убијено 13 америчких војника и чак 170 цивила.

Тај напад „подигао“ је ИД-К на сам врх ранг листе претњи по безбедност САД. Али, против ИД-К се жестоо боре и авганистански талибани, који су их у више наврата спречили да заузму територију или регрутују велики број бивших талибанских бораца којима је „досадило“ мирнодопско време.

Председник САД Џозеф Бајден и његови највиши команданти рекли су раније да ће Сједињене Државе извршити ударе “преко хоризонта“ из базе у Персијском заливу против побуњеника ИД који прете Сједињеним Државама и њиховим интересима у иностранству.

И заиста, генерал Мајкл Е. Курила, шеф Централне команде америчке војске, рекао је у четвртак пред комисијом Представничког дома да ИД-К „задржава способност и вољу да нападне интересе САД и Запада у иностранству за само шест месеци и то без упозорења.“

„Претња од ИСИС остаје велика брига у борби против тероризма“, истакла је директорка Националне обавештајне службе САД Аврил Хејнс и указала да је највећи број глобалних напада ИД спровела група ИД-К.

Званичници за борбу против тероризма у Европи кажу да су последњих месеци угушили неколико завера ИД-К који су планитали разне нападе.

У објави на свом званичном Телеграм налогу у јануару, из ИД-К су навели да стоје иза бомбашког напада у којем су погинуле 84 особе у Керману у Ирану, током меморијалне поворке генерал-мајору Касиму Сулејманију, поштованом иранском команданту који је убијен.

Сада је Исламска држава преузела одговорност за напад на концертну дворану у Москви, а амерички званичници су је посебно повезали са ИД-К.

„ИД-К је фиксиран на Русију последње две године“ и често критикује председника Владимира Путина у својој пропаганди, рекао је Колин П. Кларк, аналитичар за борбу против тероризма у „Соуфан Гроуп“, безбедносној консултантској фирми са седиштем у Њујорку. ИД- К оптужује Кремљ да има муслиманску крв на својим рукама, позивајући се на интервенције Москве у Авганистану, Чеченији и Сирији.

Такође, наводи се да и да је велики број припадника ИД-К из Централне Азије и да живе и раде у Русији.

Извор: Њујорк тајмс/Б92.нет