Издвајамо Православље

ЧУДОТВОРНА МОЛИТВА БОГОРОДИЦИ ТРОЈЕРУЧИЦИ: Обратите јој се данас ОВИМ РЕЧИМА, и услишиће ваше МОЛИТВЕ!

Икона Тројеручица је, према предању, исцелила руку Светог Јована Дамаскина када му је она одсечена по заповести дамаског калифа. Свети Јован Дамаскин се борио против иконобораца, али је био оклеветан и неправедно кажњен.

Исцелила га је Пресвета Богородица, док се пред овом њеном иконом ожалошћен молио. Он је из благодарности за учињену милост придодао њеном лику трећу руку, по чему је она добила име Тројеручица.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

По свом чудесном исцељењу, Свети Јован Дамаскин постао је монах у лаври Светог Саве Освећеног, а Света икона Тројеручица остала је непрестано уз њега. Свети Јован је пре смрти оставио завет монасима да икону дају царском сину који ће, према пророчанству Светог Саве Освећеног, једног дана доћи у његов манастир.

Тако је Тројеручица пет векова касније доспела у руке царског сина, тада архиепископа Саве, заједно са иконом Млекопитатељнице и штапом-патерицом Светог Саве Освећеног. Централна прослава празника Чудотворне Иконе Пресвете Богородице Тројеручице одржава се на Хиландару, на Светој Гори.

Спада у најпоштовање иконе на Хиландару и најзначајнија је икона српског народа. У Србију ју је донео Свети Сава. Икона је дуго чувана у дому Немањића, преносећи се с колена на колено. Крајем 14. века икона је прешла из двора цара Душана у Студеницу.

Најездом Турака, монаси из Студенице су икону завезали за једног магарца и пустили га да иде куд је Богородици воља. Магаре прошло читаву Србију и Македонију да би се зауставило код Свете Горе. Од тада се икона чува у манастиру Хиландару.

Она има исцелитељске моћи, а током историје помагала је многим православцима у кључним моментима историјских догађаја. Једна од најбољих копија ове иконе налази се у Храму Светог Саве у Београду.

Икона Тројеручице је пре два месеца донета с Хиландара у манастир у околини Београда. Припадници Жандармерије унели су у истоимени манастир, који је пре осам година саграђен код Рипња, икону Боргородице Тројеручице која је израђена у Хиландару.

Молитва Пресветој Богородици Тројеручици

О, Пресвета и Преблагословена Дјево Богородице Маријо, теби припадамо, и клањамо се пред светом тројеручном иконом твојом, сећајући се преславног чуда твога, прирастања одсечене деснице преподобног Јована Дамаскина, које се уз помоћ иконе ове догодило, и чији се знак и сада види на њој, оличен у трећој руци, икони твојој приложеној.

Молимо ти се и просимо те свеблагу и свемилостиву Заштитницу рода нашега, услиши нас који ти се молимо. Као што си услишила блаженог Јована, који ти је у жалости и болести завапио, тако не презри ни нас, који смо ранама многоразличних страсти оболели и ојађени, и који теби, са скрушеном и смиреном душом, усрдно прибегавамо.

Свемилостива Госпођо, ти видиш немоћи наше, невољу и потребу нашу за твојом помоћи и заштитом: одасвуд смо непријатељима окружени, и немамо помагача ни заштитника, ако се ти не смилујеш на нас, Владичице.

Заиста, молимо ти се, саслушај болни вапај наш, и помози нам да светоотачку православну веру чисту сачувамо до краја живота, да у свима заповестима Господњим право ходимо, да истинско покајање за грехе своје увек Богу приносимо и удостојимо се мирног и хришћанског краја живота и доброг одговора на страшном суду Сина твога и Бога нашега.

Њега умоли за нас материнском својом молитвом, да нас не осуди по безакоњима нашим, него да нас помилује по великој и неисказивој милости Својој. О, Сведобра, услиши нас, и не лиши своје моћне помоћи, да би смо ти, тобом спасење задобивши, певали и прослављали у земљи живих, као и Рођеног од тебе, Избавитеља нашега, Господа Исуса Христа, коме припада слава, моћ, част и поклоњење, заједно са Оцем и Светим Духом, сада и свагда и кроза све векове. Амин.

Извор: Stil.kurir.rs/Kurir.rs