Свет

ДОНЕЛИ СУ ОДЛУКУ: Повлачење

САД су обавестиле владу Нигера да су пристале на њен захтев за повлачење америчких трупа из те западноафричке земље, рекла су три неименована америчка званичника за Вашингтон пост.

Високи званичник Стејт департмента рекао је да је премијер Нигера затражио од Вашингтона да повуче трупе из те земље и да су се САД са тим сагласиле.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Договорили смо се да у року од неколико дана почнемо разговоре о томе како да развијемо план за повлачење трупа“, рекао је високи званичник.

Одлука је донета у петак, на састанку заменика америчког државног секретара Курта Кембела и премијера Нигера Алија Ламина Зејнеа.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Тај споразум ће означити повлачење више од 1.000 америчких војника из Нигера и довести у питање статус америчке ваздушне базе вредне 110 милиона долара.

То је кулминација прошлогодишњег војног удара у Нигеру у којем је збачена демократски изабрана влада у тој земљи и успостављена владавина војне хунте која је америчко војно присуство прогласила „незаконитим“.

За америчке званичнике који су базу у Нигеру сматрали за важно средство за борбу против тероризма, споразум о повлачењу представља значајан корак назад, оцењује Вашингтон пост.

Званичници Нигера оптужили су САД да покушавају да диктирају да та западноафричка нација нема никакве везе са Ираном, Русијом или другим противницима САД.

Стотине демонстраната окупило се у Нијамеју прошлог викенда позивајући америчке трупе да напусте Нигер.

Из Нигера су се раније повукле француске трупе које су у протеклој деценији предводиле противтерористичке операције против екстремистичких група у региону.

Најмање 100 руских војних инструктора стигло је прошле седмице у главни град Нигера, Нијамеј.

Извор: Танјуг

Ознаке