Свет

ДРАМА У МОРЕУЗУ! ПОЧЕЛО ЈЕ: Иран запленио израелски брод (ВИДЕО)

Медији јављају да је заплењени брод пловио под заставом Португала из УАЕ у Индију, и да је у власништву компаније која припада израелском милијардеру

Израелске одбрамбене снаге упозориле су данас Иран да ће сносити одговорност уколико се одлучи за даљу ескалацију, додајући да је Израел спреман за било какав сценарио, јављају „РИА Новости“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Одбрамбене снаге Израела су спремне за било какав сценарио и заједно са нашим савезницима ће предузети неопходне кораке како би се заштитио народ Израела“, саопштено је из израелског министарства одбране.

У међувремену, медији преносе да су иранске Војно-поморске снаге заплениле у Ормуском мореузу брод „МСЦ АРИЕС“ повезан са Израелом. Реч је о броду који је пловио под заставом Португала и који се из Уједињених Арапских Емирата упутио за Индију. Руски медији пишу да се ради о броду који је повезан са „Зодиак груп“, који је у власништву израелског милијардера.

Медији додају и да је операција заузимања брода изведена тако што су се специјалци спустили на брод из хеликоптера Ми-17, након чега је брод преусмерен у територијалне воде Ирана.

Саудијска телевизија Ал Арабија јавља да се на броду налазило 20 филипинских морнара.

Нешто раније током дана, британске Војно-поморске снаге објавиле су, такође, информацију да се на око 50 морских миља од УАЕ догодио инцидент. Како је наведено, истрага је у току.

Поводом заузимања брода огласило се и Министарство спољних послова Израела, које је позвало ЕУ да се против Ирана уведу санкције и да се Иранска револуционарна гарда прогласи за терористичку организацију.

Огласио се и израелски министар спољних послова Израел Кац и нагласио да званични Техеран оркестрира пиратске нападе и да би због тога требало да буде санкционисан.

„Злочиначки режим ајатоле Хамнејиа подржава Хамасове злочине, а сада води и пиратску операцију кршећи међународно право“, рекао је Кац, преноси Ројтерс.

Он је позвао ЕУ и „слободни свет“ да Револуционарну гарду Ирана одмах прогласе терористичком организацијом и уведу санкције Ирану.

Подсетимо, последњих дана низ држава, укључујући и Русију и САД, издале су препоруку својим грађанима да без преке потребе не путују у Израел, јер се очекује да би Иран могао напасти Израел након недавног напада на иранску амбасаду у Дамаску, Сирији.

Иран је саопштио да ће се осветити за тај напад у којем су убијени високи ирански генерал и шест других иранских војних официра.

САД су оцениле да је врло могуће да ће доћи до иранског напада, али да не очекују ће он бити тако великих размера да би и Вашингтон био увучен у рат.

Извор: Медији