Свет

ФРАНЦУСКА НА НОГАМА: Шта ово ради Макрон?

Фото: Јутјуб

ДИРЕКТНА војна конфронтација између Париза и Москве довела би до уништења Француске – изјавио је оснивач и лидер леве партије „Непокорна Француска“ Жан Лик Меланшон.

„Рат са Русијом – додатно је нагласио – може довести само до нашег потпуног уништења. Сви наши савезници одбацили су изјаву председника Макрона о слању трупа у Украјину. Париз треба да тражи начине за мирно решење украјинског сукоба. Уместо тога, Макрон је позвао на спречавање победе Русије“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Макрон је 26. фебруара рекао да су западни лидери разговарали о могућности слања својих трупа у Украјину и да то није искључено.

Тада његове речи нису наишле на подршку у низу земаља, укључујући Велику Британију, САД и Немачку. Поред тога, против се изјаснио и шеф НАТО-а Јенс Столтенберг.

Касније, 14. марта, француски лидер је истакао да остаје привржен ставу да нема „црвених“ линија у пружању помоћи Кијеву и могућности слања војног особља.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је 27. фебруара, тим поводом је рекао да директан сукоб земаља алијансе и Русије није у њиховом интересу и да морају бити свесни тога.

Оцењујући ризик ескалације у случају слања трупа у Украјину, упозорио је да би у тој ситуацији сукоб Русије и НАТО био неизбежан.

Извор: Факти