Свет

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ: Данас ће напасти! „Спремајте се за најгори сценарио…“

Израел се спрема за најгори сценарио за који амерички званичници верују да би се могао догодити у року од само неколико сати, наводе амерички медији.

Како јавља ЦБС, америчке службе верују да је само питање тренутка када ће Иран директно напасти Израел, у одмазди за напад пре скоро две недеље у којем је убијено седам иранских војних официра.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иран је обећао да ће се осветити за израелски напад 1. априла на иранску амбасаду у главном граду Сирије.

Два америчка званичника изјавила су за ЦБС њуз да се велики ирански напад на Израел очекује већ данас. Очекује се да ће у нападу бити употребљено више од 100 дронова и на десетине пројектила усмерених на војне циљеве у Израелу.

Званичници су рекли да би за Израелце био изазов да се бране од напада толиких размера, и док су сматрали да би Иранци могли да се одлуче за напад мањег обима како би избегли драматичну ескалацију, веровало се да ће њихова одмазда бити неизбежна.
Техеран није јавно саопштио како и када ће узвратити ударац тако да је нејасно докле ће ирански лидери ићи.

Ако одлуче да изврше директан напад на Израел, постоји бојазан да би то могло буквално да прошири рат Израела против иранског савезника Хамаса у много шири регионални сукоб.

Уз иранску одмазду која се очекује у било ком тренутку, амерички Стејт департмент је у четвртак упозорио Американце у Израелу да не путују ван вец́их градова, који су заштићени одбрамбеним системом „Гвоздена купола“.

Сима Шајн, стручњакиња за безбедност и бивша званичница израелске националне обавештајне агенције Мосад, истиче за ЦБС њуз да је ово опасан тренутак за регион.

Она је рекла да је страх због свеопштег рата вероватно подједнако велики „на обе стране, и у Израелу и у Ирану“.

Ако Иран одлучи да директно удари на Израел, то би могло укључивати сложени ракетни напад и напад дроновима, сличан оном који су иранске снаге покренуле на саудијску нафтну фабрику 2019. „Покушаће то да ураде на војсци или некој војној имовини“, предвиђа она.

„Али питање је какве ће бити последице. Ако би било много погинулих или повређених… Мислим да то има потенцијал за огромну ескалацију“, закључила је она.

Извор: Б92.нет