Свет

КИЈЕВ ДОБИО ХИТНО НАРЕЂЕЊЕ ИЗ САД: Зеленском на тајном састанку саопштили шта мора да уради

Од почетка 2024. украјинске беспилотне летелице извеле су више од 10 напада на руске рафинерије и складишта нафте.

Потпредседница САД, Камала Харис, одржала је поверљив састанак са украјинским председником, Володимиром Зеленским, на Минхенској безбедносној конференцији у фебруару 2024. и затражила од Кијева да се уздржи од напада на руске рафинерије нафте, пише Вашингтон пост (ВП), позивајући се на обавештене изворе у америчкој администрацији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Званичници Беле куће верују да би напади на руске рафинерије могли да доведу до виших глобалних цена енергије и да подстакну агресивније руске акције против Украјине.

Према речима саговорника Вашингтон поста, захтев Камале харис је „изиритирао“ Зеленског и његов тим. Према њиховим речима, украјински председник је „одбацио“ препоруку америчке потпредседнице не проверивши да ли она одражава став целокупне администрације Џоа Бајдена.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Вашингтон је наредних недеља поновио ово упозорење у бројним разговорима са Кијевом. Конкретно, то су изјавили високи представници Пентагона и америчке обавештајне службе, као и председнички саветник за националну безбедност, Џејк Саливен, који је посетио Кијев у марту, пише ВП.

Од почетка 2024. украјинске беспилотне летелице извеле су више од 10 напада на руске рафинерије и складишта нафте. Најмање седам руских рафинерија затворило је капацитете за прераду нафте због украјинских напада дроновима у првом кварталу 2024. године, према подацима Ројтерса.

Крајем марта Зеленски је рекао да САД не подржавају украјинске нападе дроновима на руску енергетску инфраструктуру. Према његовим речима, реакција САД на ово „није била позитивна“. Касније је истакао да западни партнери треба да подрже такве нападе на руску инфраструктуру као одговор на гранатирање украјинских територија.

Руске трупе су последњих недеља појачале интензитет напада на енергетску инфраструктуру Украјине. Владимир Путин је ове ударе назвао одговором на гранатирање руских енергетских објеката, као и делом процеса „демилитаризације“ Украјине.

Извор: Република