Свет

КИЈЕВ ЗАПАЊЕН: Директор ЦИА саопштио најгоре могуће вести

Уколико Конгрес не одобри нови закон о помоћи, „слика ће бити много страшнија“, рекао је Вилијам Бернс

Директор ЦИА Вилијам Бернс упозорио је у четвртак посланике да би Кијев, уколико не прође нови пакет војне помоћи у америчком Конгресу, могао да изгуби рат до краја године, преноси „Политико“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бернс је позвао посланике у Конгресу да одобре нови закон о помоћи, са којим би Украјина могла да издржи до краја 2024. године.

Уколико Конгрес не одобри овај предлог, „слика ће бити много страшнија“, рекао је Бернс и додао: „Постоји веома реалан ризик да Украјинци изгубе на бојном пољу до краја 2024. и да Москва диктира услове политичког решења.“

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

То је најснажније упозорење високог обавештајног званичника у вези са конфликтом у Украјини. Званичници у Кијеву упозоравају Запад да би руска офанзива могла да почне током лета.

Бернс је ово изговорио дан након што је председавајући Представничког дома Мајк Џонсон представио дуго очекивани пакет војне помоћи за Украјину.

Министар одбране САД Лојд Остин претходно је упозорио да ће се, уколико се настави са одуговлачењем слања војне помоћи, савезници „питати да ли смо ми уопште поуздан партнер“.

Председник САД Џозеф Бајден је недавно изјавио да снажно подржава закон о помоћи Украјини. Бајденова администарција тврди да је изостанак војне помоћи Кијеву најважнији разлог зашто Украјина губи на војном пољу.

Како је нагласио Бернс, помоћ Украјини је у овом тренутку нешто више од сукоба са Русијом.

„Ради се и о Кини и кинеском председнику Си Ђинпингу, о његовим амбицијама и нашим савезницима и партнерима у Индо-Пацифику. Сада је питање да ли нас наши противници доживаљавају као поуздане и одлучне, и да ли то разумеју наши савезници и партнери“, додао је.

Извор: Медији