Свет

КРАЈ! Прешли су црвену линију, сад следи нешто много горе

ИРАНСКИ стручњак за међународне послове Сомаје Мандегар прокоментарисала је за Спутњик иранску операцију против Израела.

-Одмах после израелског ракетног напада на ирански конзулат у Дамаску, иранске власти су захтевале да се осуди ова незаконита акција, али се то није догодило. Стога је Иран био приморан да искористи своје неотуђиво право на самоодбрану као одговор на агресију Тел Авива, рекла је Мандегар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је приметила да „да су САД, Велика Британија, Француска и УН заиста желеле „безбедност и стабилност на Блиском истоку, оне би осудиле напад на ирански конзулат. Али уместо тога предложили су Ирану да не реагује на дејства Израела“.

-Ноћашњи напад показао је да је Иран изгубио стрпљење. Овом операцијом окончан је прокси рат између Ирана и Израела и сада можемо да посматрамо формирање новог поретка на Блиском истоку, закључила је експерт.

Корпус Чувара Исламске револуције саопштио је у недељу увече да је покренуо напад на територију Израела као одговор на напад на ирански конзулат у Сирији почетком априла. У ноћашњем нападу је, према различитим изворима, учествовало од неколико десетина до стотина ракета и беспилотних летелица, укључујући дронове-самоубице „шахед“.

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да је њихова војска у стању приправности. Пентагон је рекао да ће подржавати Израел, а иранска мисија при УН назвала је то сукобом између Техерана и Тел Авива, позивајући Вашингтон да се „држи подаље“.

Израелске ваздухопловне снаге су 1. априла извеле напад на зграду иранског генералног конзулата у главном граду Сирије Дамаску. Према наводима Корпуса Чувара Исламске револуције, у нападу је погинуло седам официра корпуса, укључујући два висока генерала-саветника: Мухамед Реза Захеди, командант снага Кудса у Сирији и Либану, и његов заменик – бригадни генерал Мухамед Хади Хаџи Рахими. Техеран је истакао да задржава право да одговори.

Извор: Медији