Свет

ЛЕДЕНО УПОЗОРЕЊЕ БРИТАНСКОГ ГЕНЕРАЛА: Остало је мало времена!

Фото: Твитер принтскрин

ЛОНДОН – Пензионисани генерал који је предводио Команду здружених снага Велике Британије Ричард Баронс упозорио је данас да би Украјина могла да се суочи са поразом од Русије 2024. године.

Он је у интервјуу за Би-Би-Си рекао да постоји „озбиљан ризик“ да Украјина ове године изгуби рат зато што може да „осети да не може да победи“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„А када дође до те тачке, зашто би људи хтели и даље да се боре и гину, само да би бранили неодбрањиво?“ Баронс је напоменуо да Украјина још није у тој фази, али њене снаге имају критично мало муниције, трупа и противваздушне одбране.

Како је истакао, много најављивана контраофанзива Украјине прошле године није успела да избаци Русе са територије коју су заузели и сада се Москва спрема за летњу офанзиву.

„Облик руске офанзиве који ће уследити је прилично јасан. Видимо како Русија удара на првој линији фронта, користећи предност пет према један у артиљерији, муницији и вишку људи појачану употребом новог оружја“, нагласио је Баронс.

Он је додао да Украјини сада „очајнички“ недостаје муниције, делом због политичких препирки у западним земљама.

„У неком тренутку овог лета очекујемо да ћемо видети велику руску офанзиву, уз покушај пробијања украјинских позиција. И ако се то догоди, ризикујемо да ће руске трупе тада кренути у области Украјине где их украјинске војне снаге не могу зауставити“, упозорио је Баронс.

Експерти које је интервјуисао Би-Би-Си наводе три највероватнија, по њиховом мишљењу, правца напада Руске Федерације – Харков, Донбас и Запорожје.

Истовремено, стратешки циљ Русије ове године можда није чак ни територијални, сматрају стручњаци. Виши научни сарадник за копнено ратовање у истраживачком центру Vajthol др Џек Вотлинг је нагласио да су прошле године руске снаге тачно знале где би Украјина могла да нападне – из правца Запорожја на југ према Азовском мору, и у складу са тим су планирали и успешно осујетили њено напредовање.

„Проблем за Оружане снаге Украјине је што Руси могу да бирају правац свог главног напада, а Украјина ће бити принуђена да брани целу линију фронта, што, наравно, не може“, истакао је Баронс.

Он сматра да је Харков, као други град у Украјини, који се налази опасно близу руске границе, примамљив циљ за Москву.

„Харков је свакако рањив… Украјина није у стању да постави довољно противваздушне одбране да одбрани смртоносну мешавину дронова, крстарећих и балистичких пројектила усмерених у њеном правцу“, каже др Вотлинг.

Аналитичари оцењу да ће Украјина моћи да настави да функционише као одржив ентитет ако Харков падне, али би то био „катастрофалан ударац и за морал и за економију“.

Извор: Политика