Свет

МАКРОНУ СТИГЛА ЈЕЗИВА ПРЕТЊА ИЗ РУСИЈЕ: Козачки атаман загрмео

Фото: Јутјуб

Врховни атаман Међународног савеза козачких ратника Русије и иностранства Николај Дјаконов апеловао је на француског председника Емануелу Макрона да повуче трупе са руске земље, запретивши му у супротном „Березином“, која је у француском језику синоним за катастрофу.

„Господо Французи! Господине Макрон! Повуците своје плаћенике са наше свете руске земље. У супротном ћемо вас подсетити шта је ‘Березина’“, рекао је Дјаконов.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Атаман је своје обраћање снимио у насељу Станица Луганска у Луганској Народној Републици. Он је имао у виду древну козачку кућу коју је 1804. године уништила украјинска граната и подсетио и на чињеницу да Париз сада испоручује оружје Кијеву. Дјаконов је за уништење древне куће, између осталог, оптужио Париз, који је покренуо механизам грађанског рата у Украјини 2014. године.

Дјаконов је напоменуо да су у тој кући до 2014. живели потомци донског Козака Николајева, који је учествовао у Бородинској бици. Такође је нагласио да је Козак Николајев, заједно са другим руским војницима, 1814. године ушао у Париз који се предао.

С тим у вези, обећао је обнову куће и других попут ње, додајући да ће у томе учествовати и француски ратни заробљеници.

„Учите руски, добро ће вам доћи“, закључио је атаман.

Подсеетимо, битка на Березини одиграла се 1812. године између Наполеона Бонапарте и руске војске под вођством Михаила Кутузова. Наполеон се повлачио након неуспешне инвазије на Русију и дошао у сукоб са руским снагама прелазећи преко реке Березине (код Барисава, у Белорусији). Битка се завршила нерешеним исходом. Французи су претрпели огромне губитке, али су успели да пређу реку и избегну да буду заробљени. Од тада је израз березина у француском језику постао синоним за катастрофу.

Извор: Медији