Свет

НАШИ СУСЕДИ ЧАЧКАЈУ МЕЧКУ: Руси ће их спалити ако ово прође

НОВА верзија румунског закона о националној одбрани, коју је Министарство одбране доставило на расправу, предвиђа могућност милитаризације снага Министарства унутрашњих послова, као и војне интервенције ван националне територије ради заштите румунских грађана који се налазе у опасности.

Нови закон „осигурава кохерентност националних напора за одбрану милитаризацијом снага Министарства унутрашњих послова“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Милитаризација структура Министарства унутрашњих послова у условима опсаде, мобилизације или рата ствара низ значајних оперативних предности – наводи се у тексту.

Нацрт закона „обезбеђује правни оквир за коришћење војних и невојних способности ван територије румунске државе за заштиту румунских држављана у опасности“, додаје се у тексту.

Предлог закона „по први пут уводи концепт румунске интервенције ради заштите румунских држављана у опасности ван националне територије“.

– Нови инструмент који је на располагању председнику Румуније – наводи се у коментару, „појављује се у контексту у којем је Република Молдавија изложена хибридној претњи Руске Федерације, а званична статистика наводи да више од 600 хиљада Молдаваца такође има румунско држављанство.

У образложењу се наводи да је важећи закон усвојен пре уласка Румуније у НАТО, а његове измене су узроковане потребом да се узме у обзир контекст колективне одбране у оквиру Северноатлантске алијансе и Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ.

Министарство одбране је дало на расправу и предлог закона о Националном систему интегрисаног управљања кризама, који има за циљ да „припреми надлежне органе и државне органе за координисано деловање у кризним ситуацијама“.

Извор: Медији