Свет

ОРБАН ЗАПАЊИО СВЕТ: Постоји могућност

Виктор Орбан критикује западно учешће у кризи у Украјини

Мађарски премијер Виктор Орбан изразио је своје противљење западном војном учешћу у Украјини, наводећи да Будимпешта не жели да учествује у таквим акцијама. Орбан је у својој објави на Фејсбуку жалио због онога што је описао као „милитаристички сентимент који преовладава у европској политици“. Критиковао је европске лидере због третирања конфликта у Украјини као своје рата и ескалације пружањем војне подршке и наметања строге санкције Русији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упозорење против ескалације

Орбан је упозорио да је ситуација у Украјини на ивици даље ескалације, са западом потенцијално слањем трупа у регион. Нагласио је опасну природу конфликта и упозорио да би Европу могао повући у дубоку немир. Мађарски премијер нагласио је да је Мађарска, имајући искуство страдања од рата у прошлости, одлучна у свом ставу против укључивања у сукоб. Нагласио је потребу за заговарањем мира како у домаћој тако и на међународној сцени.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Контроверзне изјаве

Током недавног говора у Будимпешти, Орбан је оптужио европске лидере да користе „ратну логику“ у одговору на руску инвазију Украјине. Његово описивање Украјине као „протектората Запада“ и његов предлог да служи као „зона демаркације“ између Русије и чланица НАТО-а изазвали су контроверзе и привукли пажњу на његов неконвенционални приступ кризи.

Орбанове изјаве осветљавају чврсти став Мађарске против војног учешћа у сукобу у Украјини, истовремено истичући комплексности и различите перспективе унутар Европске уније у вези са актуелном кризом.

Извор: Република