Свет

ПАНИКА У НАТО: Хитно дигнути борбени авиони, због масовног руског напада (ВИДЕО)

Оперативна команда пољске војске објавила је рано јутрос да борбени авиони те земље и савезница из НАТО оперишу у ваздушном простору Пољске због великог руског ракетног напада на Украјину.

У објави на мрежи X (бивши Твитер) наводи се да је због дизања тих авиона „повећан ниво буке, посебно у југоисточним деловима Пољске.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ноћас је праћена интензивна активност авијације дугог домета Руске Федерације, везана за ракетне ударе на објекте лоциране на територији Украјине. Све неопходне процедуре су покренуте са циљем осигуравања безбедности пољског ваздушног простора, а Оперативна команда Оружаних снаха Пољске константно прати ситуацију – пише у објави.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Комбиновани напад великих размера на кључну инфраструктуру

Русија је током ноћи покренула комбиновани напад великих размера на критичну инфраструктуру у Украјини. Командант украјинских ваздушних снага Микола Олешчук је на „Телеграму“ рекао да је ПВО уништила 57 од 82 ваздушних мета.

Према подацима Украјинаца, у нападу су коришћене различите врсте пројектила и беспилотних летелица: 20 крстарећих пројектила Кх-101/Кх-555, шест хиперсоничних пројектила Кх-47М2 „кинжал“, 12 противваздушних пројектила С-300, 40 дронова „шахед-131/136“ и четири ракете ваздух-земља „Кх-59“.

Украјински министар енергетике Херман Халушченко је рекао да су Руси гађали инфраструктурне објекте у пет области.

– Непријатељ поновно напада нашу енергетску инфраструктуру! Производна постројења и системи у Харкову, Запорожју, Лавову и Кијеву су били нападнути – рекао је он и потврдио да службе раде на отклањању последица напада.

Пожар у највећој термоелектрани у Кијевској области

Пожар је избио у термоелектрани „Триполска“ у Кијевској области, јавила је украјинска државна агенција Укринформ.

Агенција је на „Телеграму“ објавила видео-снимак на којем се види да је велики пожар захватио термоелектрану. На снимку се види и густ облак црног дима, пренео је Тасс.

Термоелектрана „Триполска“ налази се на обали Дњепра, 45 километара јужно од украјинске престонице, и највећа је у Кијевској области.

Удари на инфраструктурне објекте у Харкову

Русија је током јутра извршила напад на инфраструктуру у украјинском граду Харкову и Харковском региону, саопштиле су украјинске власти.

У граду се догодила серија експлозија, након што су руске снаге ракетним системима С-300 извршиле удар на Харков, преноси Укринформ. Гађано је више индустријских постројења и фабрика, пише РИА Новости.

Према речима начелника Харковске војне области Олеха Синехубова, руске снаге су извршиле најмање 10 удара на виталну инфраструктуру града Харкова и региона, а забележени су нестанци струје.

Током јутра настављен је масован напад Русије на Украјину, ракетама из стратешких бомбардера Ту-95МС и хиперсоничним ракетама „кинџал“. Пре тога, украјински градови су били на удару дронова, преноси Укринформ.

Нафтогаз: На мети руских удара подземна складишта гаса у Украјини
Украјинска нафтна и гасна компанија Нафтогаз саопштила је данас да су се на мети руских ваздушних напада на енергетску инфраструктуру те земље током ноћи нашла и два подземна складишта гаса.

„Рано јутрос, непријатељ је напао два украјинска подземна складишта гаса. Ти објекти ипак настављају рад“, саопштио је Нафтогаз на апликацији Телеграм, преноси Ројтерс.

Извор: Танјуг/Срна/Индеx.хр