Свет

ПОЧЕТАК КРАЈА: Страховит удар Руса

Руска војска је напредовала још 2-3 км на Авдијевском правцу, наводи војни експерт немачког Билда Џулијан Репке.

Он је анализирао извештаје са лица места у последњих 10 дана и дошао до закључка да су руске снаге на више места пробиле одбрану на линији Бердичи — Семеновка — Орловка — Тоненко — Первомајское.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Испод Тоненка Руси су напредовали око 3 км на запад у правцу Уманског. А северно од Первомајског – око 2 км у правцу Нетајлова.

-Најзначајнији напредак је у Первомајском, између Тоненка и Уманског и у Семеновки – пише Репке.

О напредовању Руске Федерације у авдијевском правцу извештава и украјински телеграм канал „Дееп стате“, на чијим се ажурираним мапама јасно види значајан руски продор у Донбасу.

Подсећамо читаоце да је, након успешног окончања битке за Авдијевку, руска војска наставила да напредује ка западу, у дубину Донбаса. Силовитим комбинованим ударима артиљерије, оклопних јединица и пешадије, Руси не дозвољавају да се одбрана консолидује на новим положајима. На руку им иде и чињеница да даље на запад километрима нема већих урбаних центара у којима би се одбрана могла утврдити.

Украјинске снаге мучи и хроничан недостатак наоружања и људства што се неминовно одразило на њихове перформансе на фронту. Нови талас мобилизације у коме је граница за исту спуштена на 25 година, још не даје довољно резултата, па је просечна попуњеност јединица, према наводима официра, мања од 40%.

Осим тога, Западна помоћ све више остаје на јаким фразама, без конкретних дела и неопходне опреме за украјинске ратне напоре. У светлу тих процеса поставља се питање колико Кијев може да издржи?

Извор: Srbija Danas

Ознаке