Свет

ПУТИН СВИРА КРАЈ! РУСИ ДРЖЕ ПРСТ НА ОБАРАЧА: Москва распоредила нуклеарно оружје на границе! НАТО у паници

Руска војска распоредила је тактичко нуклеарно оружје дуж своје границе са Финском!

Оперативно-тактички системи Искандер-М распоређени су у пограничној области Карелија, наводи Известија, позивајући се на изворе у Министарству одбране Русије. Способни да испаљују и крстареће и балистичке ракете, укључујући и пројектиле са нуклеарном бојевом главом, Искандери чине део засебне ракетне бригаде која је недавно постала део новоствореног Лењинградског војног округа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Лењинградски војни округ чине и 11. и 14. армијски корпус који се базирају у Калињинградској и Мурманској области – рекли су извори Известија.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Финска је у априлу прошле године, подсетимо, приступила НАТО и напустила неутрални статус, а бивши командант Балтичке флоте адмирал Владимир Валуев рекао је да је формирање ракетне бригаде одговор Москве на тај потез западног суседа.

Сада је граница Русије са земљама НАТО повећана за скоро 1.300 км док западна алијанса има највећу артиљерију у Европи која се састоји од 1.500 цеви илити 700 хаубица и 700 минобацача великог калибра, али и 100 ракетних система.

Крајем прошле године Финска је потписала споразум о сарадњи у области одбране са Сједињеним Америчким Државама. Америчким трупама је на располагању 15 објеката и зона у којима могу да складиште војну опрему и муницију. То укључује четири ваздушне базе, војну луку и железницу на северу земље. Складишта војне опреме биће смештена дуж рута које воде ка руској граници.

Сама чињеница поновног формирања Лењинградског војног округа, који је укинут током војне реформе почетком 2010-их, указује да се Кремљ припрема за рат великих размера са НАТО на дужи рок, сматрају стручњаци Института за проучавање рата из Вашингтона.

– Целу западну границу Руске Федерације донедавно су контролисале јединице Западног округа и то је замаглило стратешки фокус ​​руских снага – примећује Институт за проучавање рата.

Указом председника Владимира Путина од 26. фебруара Западни војни округ подељен је на два округа. Убудуће ће Москва контролисати границу са Украјином и Пољском док ће Лењинград чувати североисточну границу од НАТО.

– То ће помоћи војсци да истовремено контролише борбе у Украјини и заузме стратешке позиције у односу на земље Северноатлантске алијансе – сматра Институт за проучавање рата.

Стручњаци института такође подсећају да је Кремљ одлуку о стварању Лењинградског војног округа објаснио уласком Финске и Шведске у НАТО.

Извор: Курир.рс/Moscow Times/Пренео З.Ко