Русија

Русија први пут лансирала ракету „Ангара А5“ (ВИДЕО)

Ракете-носач „Ангара А5“ са горњим степеном „Орион“ и пробним теретом лансирана је са платформе 1А космодрома „Восточни“ тачно у подне по руском времену.

Након 12 минута и 26 секунди горњи степен „Орион“ ће се одвојити од трећег степена ракете, након чега ће лансирати пробни терет у потребну орбиту.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прво лансирање ове ракете са „Восточног“ првобитно је било планирано за 9. април у 12.00 часова, али је аутоматика дала команду за прекид лансирања два минута пре предвиђеног времена.

Како је новинарима објаснио генерални директор „Роскосмоса“ Јуриј Борисов, то се догодило због квара система за допуњавање резервоара оксидатора централног блока ракете.

Ова ситуација је, према његовим речима, захтевала да се гориво испразни, а лансирање је раније померено за резервни датум – 10. април, али је и тада одложено.

Лансирна инфраструктура за „Ангару“ на космодрому „Восточни“ гради се од 2018. године.

Пре тога, извршена су три лансирања ракете лаке класе „Ангара-А1.2“ (прво 2014. године) и три лансирања тешке класе „Ангара-А5“ са космодрома „Плесецк“ у Архангелској области.
Планирано је да ће будућности, са космодрома у Амурској области бити лансирана модернизована „Ангара-А5М“, помоћу које ће у орбиту бити послат модули Руске орбиталне станице.

Извор: Медији