Свет

ШТА СУ ОВО РУСИ И КИНЕЗИ ДАЛИ ИРАНУ? Ако крене напад свет ће видети најбруталније оружје на планети!

Иран је развио низ балистичких пројектила и дронова у програму који дуго забрињава Запад. Ракете су важан део арсенала којим Техеран располаже у јеку претњи да ће узвратити Израелу због напада на његову сиријску амбасаду.

Према америчкој Канцеларији директора националне обавештајне службе, Иран је наоружан највећим бројем балистичких пројектила у региону.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ево неких детаља:

* Полузванична иранска новинска агенција ИСНА објавила је ове седмице графику на којој је приказано девет иранских пројектила за које се наводи да би могли доћи до Израела. То укључује ‘Сејил’, способан да лети брзином више од 17.000 км на сат и са дометом од 2.500 км, ‘Кхеибар’ са дометом од 2.000 км и ‘Хај Касем’, који има домет од 1.400 км и назван је по команданту снага Кудс Касему Сулејманију, који је убијен у нападу америчком дроном у Багдаду пре четири године, саопштила је ИСНА.

* Иран, велики произвођач беспилотних летелица и, према тврдњама Техерана, једна од 5 светских „дрон сила“ аопштио је у августу да је направио напредни дрон под називом Мохаџер-10 са оперативним дометом од 2.000 км и способан да лети до 24 сата са носивошћу до 300 кг.

Мохаџерове способности изазивају највише забринутости јер би Иран управо овај дрон, као једно од својих најубојитијих оружја, могао да употреби да угрози Израел или америчке снаге у региону.

Способност иранских беспилотних летелица кулминирала је углавном због испоруке дронова камиказа модела Шахед-136 Русији и доказане ефикасности. За разлику од мањег старијег брата, овај најновији додатак иранском арсеналу какав у овом моменту нема ни Русија, али ни САД (домет америчког дрона рипер је 1.850 км) спада у класификацију беспилотних летелица дугог домета, који поседују капацитет да носе значајан терет, укључујући ракете.

* Иран каже да су његове балистичке ракете важна сила одвраћања и одмазде против Сједињених Држава, Израела и других потенцијалних регионалних циљева. Негира прављење нуклеарног оружја.

* Прошлог јуна Иран је представио оно што су званичници описали као своју прву хиперсоничну балистичку ракету домаће производње, известила је званична новинска агенција ИРНА. Хиперсоничне ракете могу да лете најмање пет пута брже од брзине звука и на сложеној путањи, што их чини тешким за пресретање.

* Упркос противљењу САД и Европе, Исламска Република је рекла да ће даље развијати свој одбрамбени ракетни програм.

* Удружење за контролу наоружања, невладина организација са седиштем у Вашингтону, каже да је ирански ракетни програм у великој мери заснован на севернокорејским и руским дизајном и да је имао користи од кинеске помоћи.

* Удружење за контролу наоружања каже да иранске балистичке ракете кратког и средњег домета укључују Шахаб-1, са процењеним дометом од 300 км, Золфагхар, са 700 км; Шахаб-3, са 800-1.000 км, Емад-1, пројектил у развоју са до 2.000 км и Сејил, у развоју, са 1.500-2.500 км .

* Иран такође има крстареће ракете као што је Кх-55, нуклеарно оружје које се лансира из ваздуха са дометом до 3.000 км, и напредну противбродску ракету Калид Фарзх, са око 300 км, способан да носи бојеву главу од 1.000 кг.

Напади у региону

* Иранска Револуционарна гарда искористила је ракете у јануару када су рекли да су напали шпијунски штаб Израела у ирачком полуаутономном региону Курдистана и рекли да су пуцали на милитанте Исламске државе у Сирији. Иран је такође најавио испаљивање пројектила на две базе милитантне групе Белучи у суседном Пакистану.

* Саудијска Арабија и Сједињене Државе су рекле да верују да Иран стоји иза напада дроном и пројектилима на нафтна постројења Саудијске Арабије 2019. Техеран је негирао те оптужбе.

* Иран је 2020. године покренуо ракетне нападе на снаге предвођене САД у Ираку, укључујући ваздушну базу ал-Асад, као одмазду за напад америчких дронова на иранског команданта Сулејманија, чије је убиство изазвало страх од ширег блискоисточног сукоба.

Подршка јеменским Хутима

* Сједињене Државе оптужују Иран да наоружава Хути у Јемену, који су пуцали на бродове Црвеног мора и на сам Израел током рата у Гази, у кампањи за коју кажу да је усмерена на подршку Палестинцима. Техеран негира да је наоружавао Хути.

* Хути су 2022. рекли да су испалили велики број балистичких пројектила и дронова на Уједињене Арапске Емирате. Ово је укључивало ракетни напад на базу у којој се налази америчка војска у УАЕ, који је осујећен ракетама пресретачима Патриот које су произвеле САД.

Подршка Хезболаху

* Вођа либанске групе Хезболах коју подржава Иран рекао је да та група има способност унутар Либана да претвори хиљаде ракета у прецизне пројектиле и да производи дронове.

* Прошле године, лидер Хезболаха Хасан Насралах рекао је да је група успела да трансформише стандардне ракете у прецизне пројектиле уз сарадњу „стручњака из Исламске Републике Иран“.

Сирија

* Иран је пребацио аутохтоне прецизно навођене ракете у Сирију како би подржао борбу председника Башара ел Асада против побуњеника, према израелским и западним обавештајним званичницима.

* Такође је преселио неке од својих производних капацитета у подземна једињења у Сирији, где су Асадова војска и друге протехеранске снаге научиле да праве сопствене ракете, кажу ти исти извори.

Извор: Ројтерс