Свет

СВЕОПШТИ РАТ САМО ШТО НИЈЕ ПОЧЕО: Ледено упозорење са највишег места

Фото: Јутјб

ЊУЈОРК – Генерални секретар УН Антонио Гутереш упозорио је да се Блиски исток налази „на ивици” сукоба пуних размера и позвао све актере на максималну уздржаност.

„Блиски исток је на ивици. Житељи тог региона суочавају се са реалном опасношћу од разорног конфликта пуних размера. Сада је време за деескалацију”, рекао је Гутереш на хитној седници Савета безбедности УН поводом иранског напада на Израел, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је истакао да међународна заједница има заједничку одговорност за обезбеђивање моменталног прекида ватре у Појасу Газе.

„Имамо заједничку одговорност да обезбедимо тренутни хуманитарни прекид ватре у Гази, безусловно ослобађање свих талаца и несметану испоруку хуманитарне помоћи”, рекао је Гутереш.

Он је указао и на заједничку одговорност за окончање насиља на окупираној Западној обали и обнављање безбедне пловидбе у Црвеном мору, преноси Танјуг.

„Имамо заједничку одговорност да радимо за мир. Ни регион ни свет не могу себи да приуште нове ратове”, нагласио је он.

Седница Савета безбедности УН одржана је на захтев Израела, након што је у ноћи између суботе и недеље Иран лансирао више стотина дронова и пројектила ка Израелу у знак одмазде због израелског напада дипломатску мисију Ирана у Дамаску.

Извор: Танјуг