Свет

СВЕТ ЗАНЕМЕО НАКОН СТРАШНИХ САЗНАЊА: Ово ће Израел напасти у Ирану?

Међу опцијама које се разматрају је напад на неко иранско постројење, којим би се послала снажна поруку, али избегао жртве, рекао је један израелски званичник.

У ратном кабинету Бењамина Нетањахуа, наводно је почела жестока дебата о томе како одговорити на напад Техерана. Чини се да међу члановима постоји неслагање око брзине и степена одговора, при чему су сви одлучни да узврате, али се не слажу око детаља.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међу опцијама које се разматрају је напад на неко иранско постројење, којим би се послала снажна поруку, али избегао жртве, рекао је један израелски званичник.

Одложен напад на Рафу

Један од извора из израелске војске открио је да Израел одлаже своје планове да настави своју копнену офанзиву у Рафи након што је током викенда био подвргнут иранском ракетном нападу без преседана, према извештајима које преносе светски медији.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Ваздухопловство јеврејске државе требало је да почне да баца летке на делове најјужнијег града Газе, али су ови планови стављени на чекање, наводи ЦНН позивајући се на израелске изворе.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху наредио је Израелским одбрамбеним снагама да представе опције за циљеве у Ирану као одговор на недавни ирански напад.

Напади би требало да „пошаљу сигнал“ Ирану, али не и да доведу до жртава, а опције би могле укључивати мете у Техерану или сајбер напад, наводи извор Вашингтон поста.

– Израелски ратни кабинет је у понедељак разговарао о томе како да одговори на ирански ваздушни напад без преседана… Нетањаху је затражио од ИДФ да представи опције за напад. Израел тражи опције које ће „послати сигнал“ без изазивања жртава. Такве опције укључују могући напад на објекат у Техерану или сајбер напад – наводи Вашингтон пост.

Израел уједно, додаје амерички лист, разматра такав одговор на ирански напад како не би разбеснео међународне савезнике и како не би изгубио прилику да изгради савез против Техерана.

– Наши савезници не желе да претерано реагујемо. Желимо да радимо са њима и то посебно након успеха који смо имали. Не треба да изазовемо жртве, али је важно да одговоримо јер то шаље поруку свима који желе да нам науде – рекао је извор упућен у разговоре у ратном кабинету.

Извор: Република