Свет

УДАРНО! Нетањаху издао директно наређење војсци

ИЗРАЕЛСКИ премијер Бењамин Нетањаху наредио је Израелским одбрамбеним снагама да представе опције за циљеве у Ирану као одговор на недавни ирански напад.

Напади би требало да пошаљу сигнал Ирану, али не и да доведу до жртава, а опције би могле укључивати мете у Техерану или сајбер напад, наводи извор Вашингтон поста, преносе РИА новости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Израелски ратни кабинет је у понедељак разговарао о томе како да одговори на ирански ваздушни напад без преседана… Нетањаху је затражио од ИДФ да представи опције за напад. Израел тражи опције које ће „послати сигнал“ без изазивања жртава. Такве опције укључују могући напад на објекат у Техерану или сајбер напад – наводи Вашингтон пост.

Израел уједно, додаје амерички лист, разматра такав одговор на ирански напад како не би разбеснео међународне савезнике и како не би изгубио прилику да изгради савез против Техерана.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

– Наши савезници не желе да претерано реагујемо. Желимо да радимо са њима и то посебно након успеха који смо имали. Не желимо да изазовемо жртве, али је важно да одговоримо јер то шаље поруку свима који желе да нам науде – рекао је извор упућен у разговоре у ратном кабинету.

Си-Ен-Ен је раније јавио да је у израелском војном кабинету било жестоких дебата о одговору на ирански напад и његовом времену, а разматрају се опције за оружани одговор и дипломатски начини изолације Ирана на светској сцени. Израелски премијер је наводно успоравао одлуку.

Иранска револуционарна гарда, елитна јединица иранских оружаних снага, подсетимо, напала је Израел у ноћи 14. априла као одговор на ракетирање иранског конзулата у Сирији од стране авиона ИДФ почетком месеца.

Напад је изведен са неколико стотина пројектила и беспилотних летелица.

Ирански државни телевизијски канал Пресс ТВ јавио је да су све хиперсоничне ракете Фатах и ​​Фатах-2 достигле своје циљеве. Израел пак тврди да је Иран лансирао укупно око 170 беспилотних летелица односно око 30 крстарећих пројектила и више од 120 балистичких пројектила. Истовремено наводи да је само неколико пројектила стигло до мета и нанело мању штету.

Начелник генералштаба иранских оружаних снага Мохамед Багери рекао је да је Техеран завршио одмазду и да не планира да је настави, али ако Израел предузме било какве мере следећа иранска операција биће већа од претходне.

Израелски министар Бени Ганц рекао је да Тел Авив намерава да створи регионалну коалицију против иранске претње и да одговори на напад у одговарајуће време и на одговарајући начин.

Очекује се да ће израелска влада ускоро одлучити о следећим потезима.

Извор: Курир