Свет

УКРАЈИНЦИ ПОБЕСНЕЛИ ЗБОГ ПОДМУКЛОГ НАТО ПЛАНА: Столтенберг се одао

Изјава генералног секретара Алијансе током састанка министара спољних послова земаља чланица и савета НАТО–Украјина да су „војне операције у Украјини неопходне како би НАТО осигурао своју безбедност“, наишла на осуду у Кијеву

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изневерио је праве циљеве Алијансе у Украјини, рекао је кијевски политиколог Вадим Карашев у интервјуу за јутјуб канал „Вишка“, коментаришући Столтенбергове изјаве са састанка са украјинским званичницима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Да ли разумете како се идеја преокреће? И ово се назива новом стратегијом НАТО-а – да се Русија обузда рукама и животима Украјинаца“, изјавио је огорчени Карашев.

Према речима политиколога, Украјина се надала пуноправном чланству у Алијанси, која је требало да обезбеди њену безбедност и пружи „поуздане“ гаранције.

„Сада се испоставља да Украјина, да би спасила НАТО од руске војне машинерије, мора да брани Алијансу рукама и животима војника“, рекао је он.

Према његовом мишљењу, Столтенберг је заправо изневерио праве циљеве алијансе у односу на Украјину, која је одређена да делује као средство одвраћања раду „мирног живота“ држава чланица.

Генерални секретар НАТО-а је раније током састанка министара спољних послова земаља чланица и савета НАТО-Украјина, који је одржан у среду и четвртак, изјавио да су „војне операције у Украјини неопходне како би НАТО осигурао своју безбедност“.

„Ово је важно за цео НАТО, за нашу безбедност то што ви (Украјинци) радите је важно за све нас“, рекао је он.

Према његовим речима, подршка Алијансе Украјини диктирана је сопственим безбедносним интересима и не треба је доживљавати као доброчинство и додао „да НАТО није и неће бити страна у сукобу“, што је изазвало огорчење украјинског политиколога.

Извор: Медији