Свет

УКРАЈИНЦИ У ШОКУ: Зеленски одустао од дипломатије?

Фото: Фејсбук принтскрин

Шеф канцеларије украјинског председника Андреј Јермак изјавио је да је споразум Украјине с Русијом сада потпуно немогућ, преноси европско издање листа „Политико“.

– Јермак, који је био на челу преговарачке групе Украјине с Русијом на почетку рата, изјавио је да је споразум с Москвом сада потпуно немогућ – наводи лист.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У интервјуу за лист Јермак је навео да Руси, наводно, нису ни заинтересовани за преговоре.

– Руси желе капитулацију Украјине. То се никада неће догодити. Нико од нас који смо сада у Украјини никада неће прихватити никакве компромисе у вези с нашом независношћу – рекао је Јермак.

Ово је била само једна у низу сличних изјава са украјинског државног врха, те су у Украјини критиковали председника Украјине Володимира Зеленског што не жели да промени став о повратку на границе из 1991. године, пише „Вашингтон пост“.

– Паметни људи схватају да то није реално. Политичко руководство би морало у неком тренутку да коригује ту реторику – преноси лист мишљење неименованог украјинског посланика.

У чланку се наводи да се песимизам у вези с украјинским шансама за успех на бојном пољу, појачао последњих месеци пошто су руске снаге поново преузеле иницијативу на бојном пољу. То се догодило углавном зато што Украјинцима недостаје војска и муниција.

Лист пише да варијанте акција које предузима Зеленски, не помињући како да победи у сукобу, варирају од лоших до горих.

Раније је председник Украјине у интервјуу телевизији „Си-Би-Ес њуз“ први пут говорио о преговорима с Русијом без повратка на границе из 1991. године.

Извор: Медији