Свет

УЗБУНА У ПОЉСКОЈ: Подигнута борбена готовост због Руса

Пољска и њени савезници у НАТО-у подигли су борбену готовост и припремили авионе због операција руске авијације дугог домета у Украјини, објавила је Оперативна команда пољских оружаних снага на друштвеној мрежи Икс.

„Упозоравамо да пољски и савезнички авиони делују у пољском ваздушном простору, што може довести до повећања нивоа буке, посебно у југоисточном делу земље. Ове ноћи појачана је активност далекометне авијације Руске Федерације“, наводи се у саопштењу пољске војске.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јутрос у 04.50 часова широм Украјине објављена узбуна за ваздушни напад. У међувремену, команда пољске војске уверила је становништво да су „све неопходне процедуре за обезбеђење безбедности пољског ваздушног простора покренуте и да се ситуација прати“.

Ово није први пут да се Пољска узнемирила због рада руске војске. Тако је 24. марта руководство пољске војске саопштило да је руска ракета наводно улетела на територију њихове земље на путу до циља у Украјини.

Према речима Пољака, граната је улетела у ваздушни простор Пољске у близини села Осердов у Лублинском војводству на граници са Украјином и напустила га 39 секунди касније, скренувши ка Лавову. Званично, руска страна то није признала.

Али у Украјини је изјава пољске војске изазвала огорчење. „Пољска је требало да обори руску ракету, издали су нас”, један је од најчешћих коментара којима су Украјинци пунили друштвене мреже.

Извор: Политика