Свет

ЗАПАД У ШОКУ: Шта је ово Путин лансирао? (ВИДЕО)

С полигона Капустин Јар јуче је успешно је извршено пробно лансирање интерконтиненталне балистичке ракете. Како је саопштило руско Министарство одбране, резултати потврђују високу поузданост нових руских пројектила.

Ово пробно лансирање интерконтиненталне балистичке ракете у Астраханској области на Дан космонаутике изазвала је многа питања међу стручњацима због необичне путање којом је летела ракета. Судећи према сведочењима посматрача у различитим регијама земље, она није личила на балистичку путању, већ је пројектил изводио маневре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поставља се питање које је мистериозно оружје Русија тестирала? Из извештаја Министарства одбране Русије познато је да је с Капијара лансирана интерконтинентална балистичка ракета мобилног копненог ракетног система.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Пробно лансирање ракете овај пут је извршено из мобилног лансера и није обављено са северног космодрома, већ са полигона Капустин Јар у Поволгожју. По правилу, ракете се лансирају одавде и лете према полигону Сари-Саган у Казахстану, где се тестирају руски противракетни системи који пресрећу балистичке пројектиле.

Међутим, чињеница је да ракета која је лансирана 12. априла, односно њена бојева глава, судећи по тачкама на којима се видео њен лет на висини од отприлике 40-50 километара, није летела праволинијски према Казахстану, него , напротив, активно је маневрисала.

Војни стручњак Јуриј Подољака је примијетио да је тест руске ракете “збунио цео свет” јер “не изгледа као тест класичних интерконтиненталних балистичких пројектила (ИЦБМ)”.

– Оваква ракета обично не лети овако, зато се сви питају шта су то Руси лансирали с Капустин Јара- приметио је Подољака. Главна „мистерија“, по њему је необична путања лета бојеве главе:

Мистериозни трагови на небу настали након лансирања изазвали су панику хиљадама километара около. Подољака наводи да су необичне трагове на небу приметили становници Техерана, Махачкале, Самаре, Уфе, Јекатеринбурга… Он додаје са су се необични “заокрети” видели у регији Волге, Урала, северног Казахстана, па чак и изнад Каспијског мора.”

Ово дефинитивно није лет конвенционалне бојеве главе конвенционалног интерконтиненталног балистичког пројектила. Није чак ни маневарски Авангард. Очигледно је направио неколико веома оштрих заокрета и прелетео најмање 7.000 км само изнад насељене зоне. Свуда је подсећала на „комету“ која маневрише на прилично великој висини од 40 до 60 км. Тестирали смо веома чудно оружје – наводи Подољака.

Ово ће бити велики проблем за амерички противракетни дсбрамбени систем који функционише тако што детектујхеју неколико точака на балистичкој путањи страних пројектила, одмах израчунају гдје ће пројектил завршити кроз одређено мјесто и тамо пошаљу протуракета (с временом чекања од стотина километара). Маневарска бојева глава квари овај алгоритам.

Извор: Тасс/мк.ру