Свет

ЗАПАД У ШОКУ: Зар је Кијев ово одлучио?

Шеф украјинске дипломатије сугерисао је да САД и други донатори морају да дају више војне помоћи како би Кијев зауставио нападе на руске рафинерије

Кијев би био пријемчивији на апеле САД и других западних савезника да престану да нападају руску нафтну инфраструктуру ако би њихови доброчинитељи повећали своју војну помоћ, каже највиши украјински дипломата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар спољних послова Дмитриј Кулеба изнео је своју сугестију о томе како Запад може да издејствује украјинску сарадњу након што је амерички министар одбране Лојд Остин раније овог месеца изразио забринутост да би украјински удари дроновима на руске рафинерије и складишта нафте могли да изазову скок међународних цена енергената.

„Треба да размишљате о својим интересима. Ако ваши партнери кажу: ‘Дајемо вам седам батерија ‘патриот’, али имамо захтев за вас, немојте да радите то и то’ – онда има о чему да разговарамо“, рекао је Кулеба за ТВ „Рада“.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

С друге стране, додао је, ако „нема батерија, нема пакета помоћи“ онда нема о чему да се прича. „Свако преживљава најбоље што може“, додао је он.

Испоруке оружја из Вашингтона, највећег спонзора Кијева успориле су последњих месеци усред покушаја америчког председника Џозефа Бајдена да обезбеди одобрење Конгреса за додатну помоћ Украјини.

Републикански посланици одбили су Бајденов захтев за више од 60 милијарди долара додатне потрошње након што је његова администрација потрошила 113 милијарди долара раније одобрених средстава.

Донатори Кијева су раније изразили забринутост да би украјински удари дубоко на руску територију оружјем које су обезбедиле чланице НАТО-а могли да изазову шири сукоб. Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је раније овог месеца да Вашингтон не подржава украјинске нападе на руско тло. Остин је касније сугерисао да би Кијев могао да се фокусира на војне циљеве јер би удар на нафтну инфраструктуру могао да уздрма међународна тржишта.

Кулеба је рекао да је слушао Остина, али не види „узрочно-последичну везу у овој ствари“. Када рафинерија у Русији „експлодира“, настали проблеми су ограничени на руско енергетско тржиште, тврди он, а у сваком случају, Украјина мора дати приоритет сопственим интересима.

Украјински напади дроновима циљали су неколико руских рафинерија од почетка марта. Руски министар одбране Сергеј Шојгу сугерисао је да је Кијев прибегао тероризму и далекосежним ударима против руског цивилног становништва у покушају да „убеди своје западне спонзоре у своју способност да се одупре руској војсци“. То је упркос чињеници да Кијев није имао никакав стварни успех на бојном пољу, додао је министар.

Извор: Медији