Православље Издвајамо

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТУ МУЧЕНИЦУ ГЛИКЕРИЈУ: Не радите ово нипошто

Српска православна црква и њени верници данас славе Свету мученицу Гликерију.

Света мученица Гликерија је за време „нечастивог“ цара Антонина била позвана да принесе жртву идолу Дијевом. Нацртала је крст на своме челу, па кад је намесник царски упитао где је њена лампада (јер су сви носили лампаде – лампе у рукама), Гликерија је показала крст на челу и рекла – Ово је моја лампада.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

По њеној молитви, гром је ударио у идола и разбио га у комаде.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Због овога је бачена у тамницу како би умрла од глади. Али, анђео божји јој се јављао и давао јој небеску храну. Када је после извесног времена намесник отворио тамницу да провери да ли је умрла, изненадио се кад је видео Гликерију живу, здраву и светлом обасјану.

Затим је бацише у пећ огњену, али је остала неповређена од огња. Стојећи усред огња, она је хвалила Господа, спомињући чудо на три отрока у пећи вавилонској. Најзад је била бачена пред лавове, и помоливши се Богу, ова света девица предала је душу своју Господу, за кога је јуначки претрпела многе муке. Гликерија је преминула 177. године.

Из њених моштију потекло је целебно миро, којим су се лечили болесници од најтежих болести.

НАРОДНИ ОБИЧАЈИ НА ДАНАШЊИ ДАН

У многим деловима Србије влада обичај да се на данашњи дан не спрема нити једе месо, јер се верује да се тако спречава болест.

Данас се такође избегава паљење ватре после поднева, у селима се не ложе пећи нити пале свеће.

Тропар

Овчица Твоја Исусе, Гликерија, зове силним гласом: „Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе.“ Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.

Извор: Република