Свет

ХИТНО НАРЕЂЕЊЕ: Русија повлачи војску

С обзиром на то да су се услови на Кавказу променили, лидери Русије и Јерменије су донели једногласну одлуку, рекао је портпарол Кремља

Лидери Русије и Јерменије, Владимир Путин и Никол Пашињан, договорили су повлачење руске војске и пограничне страже из неколико области Јерменије, потврдио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„С обзиром да су се услови на Кавказу променили, Пашињан и Путин су донели једногласну одлуку по питању повлачења војске“, рекао је портпарол.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Међутим, на захтев јерменске стране, руски граничари остају на граници са Ираном и Турском, прецизирао је Песков.

Јерменија је једина земља, поред Русије, у којој се налазе руски граничари. Погранично одељење Федералне службе безбедности (ФСБ) заједно са својим јерменским колегама штити јерменску границу са Турском и Ираном у складу са споразумом из септембра 1992. године.

У састав пограничног одељења улазе четири одреда – у Гјумрију, Армавиру, Арташату и Мегрију, као и посебан прелаз на аеродрому Звартноц.

Године 2021. су се, у оквиру билатералне сарадње, појавиле руске пограничне страже на граници са Азербејџаном у Тавушкој области. Међутим, Пашињан је у марту изјавио да је Јереван спреман да формира нову границу са Азербејџаном.

Такође, руски мировњаци су средином априла, испунивши своју мисију, напустили Нагорно-Карабах.

„Мировњаци су одиграли важну улогу у спречавању крвопролића. У Нагорно-Карабаху нема зараћених страна, а нико се оспорава чињеницу да регион припада Азербејџану“, рекао је председник Комитета Државне думе за одбрану Алексеј Журављов.

Руски мировни контингент је распоређен у Нагорно-Карабаху након ескалације сукоба у јесен 2020. године и договорено је да тамо буде стациониран наредих пет година.

Азербејџан је 19. септембра 2023. године потпуно преузео контролу над регионом. Након тога, десетине хиљада Јермена који су тамо живели напустили су регион.

Извор: РИА