Србија

НЕСТОРОВИЋ ЗАТРЕСАО СРБИЈУ: Вучић је овим прокрчио Косову пут у НАТО!

Фото: Јутјуб

Одлука Парламентарне Скупштине НАТО-а да Косово постане придружена чланица ове организације, наишла је на негативне реакције српске стране. И док приштински званичници редом поздрављају одлуку, делегација Народне Скупштине Србије, која такође има статус придруженог члана, поручује да је реч о „веома опасном преседану“, а директор Канцеларије за КиМ криви Запад, наводећи да је, „уколико му то одговара, спреман да зажмури на сва непочинства у Приштини“. За разлику од њих председник покрета „Ми-снага народа“, Бранимир Несторовић, поручује да је заправо српски председник тај који је прихватањем споразума „прокрчио пут“ Косову.

У Софији се од суботе одржава пролећно тродневно заседање Парламентарне скупштине НАТО-а.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На дневном реду данас се нашло питање унапређења статуса Косова од члана посматрача у придруженог члана, које је подржала већина чланица ове организације, док је једна земља – Мађарска гласала против, а 14 је било уздржано.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Српска делегација: Веома опасан преседан

Српска делегација која је учествовала на пролећном заседању у Софији, још првог дана – у суботу, успротивила се унапређењу статуса Косова. Уједно је писмом позвала ово тело да Косову не додели статус придруженог члана.

Данас, по усвајању одлуке, наводе да је у питању „веома опасан преседан“, те да су овом одлуком додатно погоршани услови за живот Срба са Косова.

Наводе и то да српска делагација у Парламентарној скупштини НАТО-а није била консултована током процеса доношења ове одлуке, те да резултати гласања показују да није било консензуса у оквиру Парламентарне скупштине НАТО-а.

Уједно поручују да српској делегацији није било омогућено да се „јави за реч“ пре гласања о додељивању статуса придруженог члана, нити након потврђивања ове одлуке.

„Да буде недвосмислено јасно – данас су одлуком да такозвана ‘Скупштина Косова’ добије статус придруженог члана, додатно погоршани услови за живот сваком Србину на Косову и Метохији. Они већ живе у условима који су у потпуности неприхватљиви у данашњој Европи – живе као у гету“.

У питању је, како кажу, Куртијева награда за све, према њиховим речима, једностране потезе током протеклих година.

На ове потезе, кажу, упозоравали су и ЕУ, НАТО и други међународни фактори.

„Награђени су добро планирани, континуирани, систематски и широко распрострањени етнички мотивисани напади на српско цивилно становништво, због којих је 15 одсто српског становништва напустило територију Косова и Метохије у последњих годину дана, а због којих се 212.000 српских и других неалбанских интерно расељених лица никада није вратило“.

Према њиховим речима, данашња одлука „охрабује“ приштинске институције да не спроводе поменуте договоре, укључујући и ЗСО, те да је прекршена „Резолуција 1244 Савета безбедности УН и сви до сада постигнути договори у оквиру дијалога Београда и Приштине“.

Петковић: „Двоструки аршини Запада“

Негативна реакција стиже и од директора Канцеларије за КиМ, Петра Петковић. Према његовим речима, пријем Косова као придруженог члана ПС НАТО-а, открио је „двоструке аршине Запада“ тиме што Косово бива награђено за кршење споразума и „терор“ над Србима на Косову.

Петковић се пита потом какве су санкције уведене у Косову, током којих је добијена визна либерализација, учествовање у међународним скуповима и напредовање ка одређеним међународним организацијама.

„Да ли су унапређеним статусом придруженог члана у Парламентарној скупштини НАТО, Курти и Приштина награђени за упуцавање Срећка Софронијевића, Драгише Гаљака, браће Стефана и Милоша Стојановића? Да ли су овај статус заслужили због годишњице насилног упада и преузимања општина на Северу КиМ, које држе противно вољи већински српског народа на Северу који даноноћно малтретирају и обесправљују или можда тај статус заслужују тиме што 12 месеци забрањују улазак српске робе на КиМ? Да ли је одбијање Приштине да више од 11 година не формира ЗСО заправо заслуга за статус придруженог члана у ПС НАТО?“

Уколико то одговара геополитичким циљевима, сматра Петковић, Запад је спреман да „зажмури на сва непочинства режима у Приштини“.

„Добро смо разумели овакве поруке Запада, јасно је као дан да терор Аљбина Куртија наилази на отворену подршку моћних сила које су спремне да зажмуре на сва непочинства режима у Приштини, уколико то одговара њиховим геополитичким циљевима“, навео је.

Истиче и то да је јака Србија на челу са Александром Вучићем, „трн је у оку бројим западним моћницима“.

„Као што смо на делу видели да никакве гаранције ни ЕУ ни НАТО не важе када су Срби у питању, тако сведочимо још једном суноврату вредности зарад нечијих геополитичких интереса на простору Западног Балкана. Сведоци смо како многи, нарочито у последње време, врше снажан притисак на Србију и српски народ, јер јасно је да је јака Србија на челу са Александром Вучићем трн у оку бројним западним моћницима“.

Ипак, претрпео је српски народ и горе, каже Петковић, али никад није дозволио „да му продају рог за свећу, па неће ни сада“.

Несторовић: Вучић прокрчио пут Косова у НАТО

За разлику од српске делегације, и Петра Петковића који кривца траже у Западу, председник покрета „Ми-снага народа“ Бранимир Несторовић излази са другачијим наводима, односно каже да је председник Србије Александар Вучић тај који је „прокрчио“ Косову пут у НАТО.

Несторовић је агенцији Бета рекао да је чланство Косова у Парламентарној скупштини НАТО последица прихватања Француско-немачког плана и Охридског анекса.

„Потписивањем првог Бриселског споразума и прихватањем Француско-немачког плана и Охридског анекса председник Србије Александар Вучић је прокрчио Косову пут у НАТО и остале међународне организације. Пријем Косова у Савет Европе је одложен до јесени јер би било много да се у истој недељи усвоји Резолуција о Сребреници и да Косово постане члан СЕ“, рекао је Несторовић.

Он је подсетио да је актуелна власт у Београду приштинским властима предала судство, полицију, катастар, електро-енергетски систем, језеро Газиводе…

„Из дана у дан ова власт трпи поразе на Косову и Метохији. Приштини је све предато, а више нема ни динара. Косово ће постати члан НАТО да би се спречила реинтеграција у Србији. Ова власт поразе проглашава за победе, а кривицу за катастрофалне последице њихове владавине пребацује на опозицију. За мене чак тврде да сам на Рокфелеровој листи плаћеника“, казао је Несторовић.

Поздрави и честитке из Приштине

И док се из Београда нижу негативне реакције, косовски званичници редом поздрављају одлуку о унапређењу статуса у придруженог члана ПС НАТО.

Међу првима се огласила косовска председница Вјоса Османи, која је казала да је „НАТО судбина Косова“, те да настављају пут ка пуноправном чланству.

Одлуку је поздравио и председник Албаније Бајрам Бега, шефица посланичке групе Самоопредељење Кусари Љиља, назвавши је важним кораком, док је косовски министар одбране, Ејуп Маћедонци казао да ће се овај потез позитивно одразити на стабилизацију Балкана, те да Косово стреми пуноправном чланству.

Извор: Коссев

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ