Регион

ОПСАДНО СТАЊЕ У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ! Учитељица се закључала са ђацима у учионици

У једној загребачкој основној школи данас је интервенисала полиција, након што се учитељица са ђацима закључала у учионицу, нежелећи да на наставу прими ученика којег су довели родитељи.

Наиме, учитељица се са ученицима закључала у разред након што су родитељи 9-годишњег дечака, за којег родитељи и ученици тврде да од почетка ове школске године злоставља вршњаке и због тога је издвојен са наставе последња два месеца, довели пред разред и захтевали да уђе. Будући да су наступили агресивно, учитељица се препала за њихову и своју безбедност.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сетите се шта је било у Београду пре годину дана. Ово је престрашно шта деца и ми проживљавамо месецима – рекла је мајка једног ученика.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Додала је да су, кад је стигла, родитељи са дечаком седели испред разреда и инсистирали да уђу. Говорили су да им је доста тога да им дете не иде нормално са осталима на наставу. Директорке у то време још није било у школи, пише „Јутарњи лист“.

Полиција је разговарала са родитељима кад је стигла и тад су отишли са њима из школе у Загребу.

Директорка школе потврдила је за „Јутарњи“ инцидент и рекла да родитељи дечака редовно наступају агресивно.

– Учитељица се уплашила и није била сигурна да неће на силу нешто да направе. Позвали смо полицију – рекла је.

Додала је да родитељи дечака нису за сарадњу и не прихватају никакве понуде школе, али ни Министарства која им се нуде.

– Они имају неку своју визију свог детета. Битно је да остала деца нису данас доживела трауму – рекла је директорка.

Дечак вршњаке називао погрдним именима, малтретирао их је и злостављао

Лист пише да је дечак од марта изопштен из разреда, да је наставу пратио из школске библиотеке онлајн, док је уз њега стално био један учитељ. Дечак је увек био у пратњи одрасле особе и није јео у исто време кад и ученици из његовог разреда. Ученици из његовог разреда се, кажу, нису усуђивали да одлазе у библиотеку где је он био изолован.

Дечак је, наводе, своје вршњакиње називао погрдним именима месецима, малтретирао их, злостављао и сексуално узнемиравао, а снимао их је и мобилним телефоном, пише лист и додаје да се исто односио и према дечацима, које је ударао по по леђима и шаком у главу у неколико наврата, а знао је и да прети њиховим родитељима.

Тврде и да је дечаке ситније грађе бацао, а једног је гурнуо тако да је ударио главом и ивицу стола и задобио подлив испод ока.

Ученици страховали да иду у школу

Дечак је у школу дошао прошле након физичког насиља у претходној школи. У почетку његови вршњаци нису пријављивали насилно понашање, био је нов, мислили су да се није прилагодио.

Узнемирени ученици су се свакодневно жалили родитељима, бојали су се да иду у школу и често су плакали, али насиље нико од одраслих није успео да заустави, пише хрватски лист.

Од 15 ученика њих је десет завршило у различитим психолошким третманима, а учитељица, иначе искусна дугогодишња наставница школе, на боловању је била од фебруара.

Упркос бројним апелима родитеља да проблем мора да се реши, систем се потпуно оглушио на њихове поновљене молбе, жалили су се родитељи. У неколико наврата поднесене су пријаве полицији, обавештен је Центар за социјалну помоћ, наводно је изречена мера породично-правне заштите из њиховог ресора, а у све су укључени и Агенција за одгој и образовање, Министарство образовања, Градска канцеларија за образовање, спорт и младе и Омбудсманка за децу. Али дечак је и даље био у школи, а његове колеге из разреда и њихови родитељи били су избезумљени.

Будући да више нису знали шта да раде, родитељи су у марту одлучили да децу не пусте у школу док не виде неки помак. Првих дана је у разреду остало још неколико ученика на које се овај дечак није до тада снажно окомљивао, али кад су остали сами, толико се психички и физички окомио на њих да су и њих родитељи повукли са наставе.

Родитељи ангажовали адвоката

Директорка је Центру за социјални рад пријавила 15 родитеља јер нису слали децу у школу, а сви су добили индивидуалне позиве на разговор у надлежној служби. Свему је претходио мејл директорке у коме је запретила да ће њиховој деци изрећи педагошке мере.

Убрзо је у школи сазван састанак надлежних и након тога су родитељима послали мејл. Родитељи се строго обавештавају да шаљу децу у школу јер им је безбедност загарантована. На који начин, није им речено.

Директорка је месецима одбијала да комуницира са родитељима путем мејла и да разговара са пуномоћником родитеља, иако је то њена законска обавеза. Потпуно им је затворила врата, пише „Јутарњи“.

Родитељи 15 деце, односно сва деца у одељењу, ангажовали су заједничког адвоката и тражили правну помоћ.

– Деца су ускраћена не само за право на основно школовање јер дечак виче и добацује другим ученицима током часа, већ и нормално социјално осигурање. Ово је кризна ситуација где је безбедност деце у школи директно угрожена безбедност на дневном нивоу. Дошло је до јасног примера кршења дечјих права у образовној установи. Директорка није успела да заштити децу, а реч је о јаком насиљу – психичком, физичком и сексуалном узнемиравању разреда, двоје одраслих није успело да успостави ауторитет – рекла је Ана-Марија Вегар, адвокатица родитеља деце жртава.

Напомиње да је важно и помоћи дечаку који има проблем, али да му очигледно нико не помаже.

После новог испада, родитељи су и даље потпуно збуњени.

– Директор нам је рекао да желе да то реше, али да институције не помажу. Нисмо добили потврду да су нам деца безбедна. Не знамо шта ћемо сутра – рекла је данас мајка једног ученика.

Извор: Јутарњи лист

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ