Свет

ОПШТА ПАНИКА НА ЗАПАДУ: Шта ово покрећу Путин и Ђинпинг?

Догађаји БРИКС-а и Шангајске организације за сарадњу у 2024. години омогућиће Русији и Кини да додатно ојачају своје односе са Глобалним Југом, пише Скај њуз Аустралија.

„Русија и Кина желе да развијају односе са Глобалним Југом – без икаквих манипулација. Овај њихов програм ће се касније развијати током самита ШОС-а и нових чланица БРИКС-а“, наводи се у чланку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Публикација наглашава да Москва и Пекинг никада не прибегавају политичком или економском притиску да ојачају везе са земљама на глобалном југу. Ова политика издваја Русију и Кину од Вашингтона и његових савезника.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Аутор чланка је додао да Запад стално губи утицај у свету. Обострано корисна сарадња Москве, Пекинга и земаља Глобалног Југа доприноси формирању алтернативних центара моћи у новом мултиполарном свету.

„Запад је суочен са окрутном реалношћу. Русија и Кина имају исто време за спровођење својих планова, које је на Западу већ истекло“, резимирао је аутор чланка.

ШОС је међународна организација основана 2001. године. Укључује Индију, Иран, Казахстан, Кину, Киргистан, Русију, Таџикистан, Пакистан и Узбекистан. Земље посматрачи су Авганистан, Белорусија и Монголија, док су земље партнери Азербејџан, Јерменија, Камбоџа, Непал, УАЕ, Турска и Шри Ланка.

Самит ШОС-а одржаће се од 3. до 4. јула 2024. године у Астани. Руски председник Владимир Путин је прошле недеље рекао да се на састанку планира пријем Белорусије у ту организацију.

БРИКС је првобитно ујединио Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку, али су недавно 23 државе изразиле жељу да се придруже овом блоку. Као резултат самита одржаног у августу у Јоханесбургу, број учесника асоцијације је порастао на десет – придружили су јој се УАЕ, Саудијска Арабија, Иран, Аргентина, Египат и Етиопија. Буенос Ајрес је касније одлучио да се повуче из организације. Шеснаести самит БРИКС-а биће одржан у Казању од 22. до 24. октобра 2024. године.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ