Свет

ТОТАЛНА ЕСКАЛАЦИЈА НА ПОМОЛУ! Кијев ликује: САД су дале дозволу за ударе на Русију?!

ШЕФ Комитета за спољну политику и међупарламентарну сарадњу Врховне раде Украјине Александар Мережко сматра да Кијев има „прећутну сагласност“ Сједињених Америчких Држава да гађа руску територију оружјем које је испоручио Вашингтон.

Раније је колумниста „Вашингтон поста“ писао да амерички председник Џозеф Бајден разматра укидање ограничења на употребу оружја које је испоручила Америка за украјинске ударе на руску територију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима Мережка у изјави за „Њузвик“, Вашингтон је већ донео одлуку о овом питању.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

– На основу изјаве (државног секретара САД Антонија) Блинкена, Сједињене Државе не подстичу украјинске ударе на руску територију, али у исто време не намеравају да забране такве ударе, указао је украјински званичник.

Блинкен је раније рекао да САД још увек не дају Украјини могућност или подстицај да изврши ударе ван своје територије испорученим оружјем. Он је, међутим, додао да Украјина мора сама да доноси одлуке о томе како да води своје операције.

Генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг раније је изјавио да „Украјина има право“, укључујући и напад на „војне циљеве на руској територији“. Столтенберг је рекао и да су „неки савезници“ укинули релевантна ограничења и сматра да је „дошло време да се укину друга ограничења“.

У Руској Федерацији, коментаришући изјаве на Западу о ударима на руску територију, назвали су их несмотреним и навели да изазивају директну војну конфронтацију са Москвом.

Прес секретар руског председника Дмитриј Песков је изјаву генералног секретара НАТО назвао провокативном. Према његовим речима, председник и војска знају могући одговор Русије на нападе на њену територију и предузимају одговарајуће контрамере.

Извор: Новости