Регион

Бугарска се спрема да нам забије нож у леђа

Румен Радев, бугарски председник, најавио да ће његова земља можда преиспитати подршку Србији ка Европској унији због тога, како је рекао, како Београд третира бугарску мањину у земљи.

Имајући у виду да Софија има историју блокирања уласка нових чланица, питање је колико је моћан овај подигнути прст, пише Блиц.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аналитичари су подељени око тога као би тај “бугарски нож у леђа Србији” могао да изгледа. Једни сматрају да је претња реторичка, други да није искључено да се то једног дана и деси.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

У објашњавању свог става, Радев није само запретио, прецизирао је и које ће услове скенирати при доношењу одлуке.

„Главни критеријум по коме ћемо судити и давати подршку напретку земаља Западног Балкана јесте управо положај наших сународника у свакој земљи – услови за економски и друштвени развој и, пре свега, њихова способност да бране свој национални идентитет, језик, култура и историјско памћење“, објаснио је Радев.

Блиц подсећа да је Радев пре три године био у Србији, када је рекао да је „остварено много за ту националну мањину у Србији“, стога се поставља питање шта се променило, и то баш сад?

Бошко Јакшић, спољнополитички коментатор, за Блиц ову изјаву доводи у везу са недавним дешавањима у Генералној скупштини Уједињених нација око Резолуције о Сребреници.

„Ово је одговор на критике Београда поводом гласања Софије у ГС УН. Понавља се историја, да увек се појави нека чланица ЕУ која може да уцењује. Та претња је више реторичка него што може да има значај али и порука да се, где год може, избегавају конфликти“, напомиње Јакшић.

Претња је дошла ненајављено, али није за занемаривање имајући у виду да је пре три године Бугарска ставила вето на процес придруживања Северне Македоније ЕУ, оптужујући владу у Скопљу за говор мржње против Бугара.

На то за Блиц подсећа и Саша Митровић, истраживач Центра за европске политике, који је недавно службено боравио у Бугарској.

““Не треба губити из вида да је Бугарска, упркос номиналној подршци проширења ЕУ на Западни Балкан, своју позицију вето играча већ настојала да искористи за остварење сопствених националних интереса, чак и када је то ишло на уштрб ширих интереса Уније. Тај принцип је најдиректније примењен у још увек актуелном блокирању приступног процеса Северне Македоније, а ја не бих био изненађен да и напредак Србије ка ЕУ у једном тренутку буде стопиран бугарским ветом“, сматра Митровић.

Подсећа да је и нама историјски веома пријатељска Румунија, накратко блокирала доделу статуса кандидата Србији 2012. године, због другачијег погледа на питање влашке мањине у нашој земљи.

„Не би ме изненадило да нешто слично Србији уради и Бугарска позивајући се на принципе заштите људских и мањинских права Бугара у Србији. На нама је да унапређењем положаја свих наших суграђана, без обзира на њихову националну, етничку или верску припадност, покажемо да овакви унилатерални потези немају легитимитет и стога представљају злоупотребу процедуре једногласног одлучивања“, напомиње Митровић.

Шта кажу Бугари који живе у Србији?

Према последњем попису у Србији живи 12.918 грађана који се изјашњавају као Бугари. Међу њима је Стефан Стојков, председник Националног савета бугарске националне мањине у Србији. Дан после изјаве Радева, Стојков је децидан у ставу да бугарска национална мањина није дискриминисана у Србији.

„Заиста, не знам у ком контексту је председник Радев то рекао. Као председник Националног савета бугарске националне мањине у Србији задовољан сам односом Републике Србије према нашој мањини“, рекао је за РТ Стојков.

Није могао да каже шта би могао да буде циљ изјаве председника Бугарске.

„Понављам, не знам у ком контексту је то рекао. Имали смо састанке када је долазио два пута у Димитровград, када су овде били председници, коментарисали смо, наравно увек има места да се ствари побољшају, у образовању, култури, информисању, свим сегментима живота, али, држава Србија подједнако овде води рачуна о свим својим грађанима, па тако и о Бугарима“, каже Стојковић.

Као пример добре сарадње истиче да деца када заврше средњу школу, одлуком Владе Бугарске, имају право да у Бугарској, уз стипендију, студентски дом, упишу одговарајуће факултете.

Извор: Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ