Свет

ЕВРОПА НА НОГАМА: Орбан најавио велеобрт

Фото: Јутјуб

Избори за Европски парламент прошли су онако како сам планирао и желео, на основу резултата избора успорен је воз који је Европу водио у нови рат, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.

„Током кампање говорио сам само о томе да су избори за ЕП могућност да се успори или заустави све брже кретање европских политичара ка рату. Најпре у Европи, а затим у Сједињеним Америчким Државама. Ако не успемо да спојимо ове две половине, ако присталице мира не могу да победе у такмичењу против рата, онда ћемо ускоро бити увучени у рат у Европи“, рекао је Орбан у интервјуу за ТВ М1.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је нагласио да је тај воз успорен, али га је могуће и зауставити, јер се у Француској која је била земља која се најодлучније залагала за рат, догодио прави политички земљотрес.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Присталице мира су победиле са огромном снагом и великим бројем гласова, истакао је Орбан.
Мађарски премијер је додао да сада чека (бившег америчког председника) Доналда Трампа да победи у САД и онда ће наступити мир.

Претходно, Орбан је на „Маршу мира“ у Будимпешти оценио да се Европа све више приближава рату, она је као воз са полуделим машиновођом, то се мора спречити. Он је подвукао да ће после избора за ЕП и америчких председничких избора бити могуће формирати трансатлантску коалицију за мир.

На одржаним изборима за ЕП странка француског председника Емануела Макрона, „Препород“, изборе је завршила као друга, али са дупло мање освојених гласова (15,2 одсто) у односу на главног конкурента, „Национално окупљање“, које предводи Марин Лепен (око 32 одсто гласова). Са друге стране Рајне, владајући немачки социјалдемократи канцелара Олафа Шолца освојили су треће место, иза коалиције хришћанских демократа (ЦДУ/ЦСУ) и, што је можда и најважније, другопласиране Алтернативе за Немачку (АфД). Драматичне губитке на изборима за ЕП доживели су и други чланови Шолцове „семафор коалиције“, Либерали и Зелени.

Извор: Медији