Свет

МАКРОН ЗАПАЛИО ФРАНЦУСКУ: На овај датум може да избије грађански рат, ситуација на ивици пуцања

Французи се сада припремају да гласају на парламентарним изборима који би могли да добију рекордан број посланика крајње деснице у парламенту

Француски председник Емануел Макрон рекао је да би победа крајње левице или екстремне деснице на предстојећим ванредним изборима (30. јун и 7. јул) могла да изазове „грађански рат“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Макрон је рекао да крајње левичарска странка Непокорена Француска, као и крајње десничарско Национално окупљање Марин ле Пен, спроводе политике које „подстичу поделе и тензије међу заједницама“, пренео је Политико.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Одговор деснице на нестабилност говори о томе да се људи своде на њихову религију или порекло и стога гура људе према грађанском рату“, рекао је Макрон .

Он је додао да крајња левица, предвођена лидером Жан-Ликом Меланшоном, подстиче облик поделе у сврху изборних кампања „који такође (промовише) грађански рат јер редукује људе на њихову верску или етничку групу“.

При томе се осврнуо на оптужбе да се Непокорена Француска позиционира да привуче муслиманске гласаче кроз критичан став према рату Израела у Гази.

Француски председник расписао је ванредне изборе 9. јуна након што је његова коалиција претрпела пораз од Националног окупљања на европским изборима.

Французи се сада припремају да гласају на парламентарним изборима који би могли да добију рекордан број посланика крајње деснице у парламенту.

Претходних дана, савезници француског председника упозорили су на ризике с којима се Француска суочава ако се бирачи окрену екстремној десници или левици.

Политико додаје да је Макрон данас отишао корак даље упозоравајући на то да „екстреми“ појачавају „сукобе и грађански рат“.

Извор: Политика

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ