Свет

ПОВЛАЧЕЊЕ?! Шок за Амере, бежаће и из ове земље?!

ЗАМБИЈА нема потребе за америчким војним присуством, рекао је посланик Стивен Кампјонго у интервјуу за РТ.

Посланик опозиционог Патриотског фронта реаговао је на регионалну забринутост у вези са сталним присуством снага америчке Афричке команде (АФРИКОМ) у Замбији и на захтеве посланика за њихово повлачење.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Говорећи за РТ, Кампјонго је рекао да циљеви АФРИКОМ-а нису јасни, што изазива страхове како у Замбији тако и код њених јужних суседа, укључујући Зимбабве.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

У априлу 2022, Вашингтон је најавио отварање АФРИКОМ-ове Канцеларије за безбедносну сарадњу у америчкој амбасади у главном граду Замбије, Лусаки. Тај потез, према америчкој влади, има за циљ побољшање војних односа и проширење области сарадње у управљању снагама, модернизацији и професионалном образовању замбијских снага безбедности.

План је наишао на широко противљење упркос томе што је влада у више наврата инсистирала да је једина сврха центра да обучава националне трупе за мисије УН.

Брајан Мунтајалва Мундубиле, још један посланик Патриотског фронта, раније је оптужио замбијску владу да се није консултовала са државама чланицама Јужноафричке развојне заједнице пре него што је потписала споразум са АФРИКОМ-ом.

Јужна Африка, Либија и Нигерија су се раније противиле успостављању АФРИКОМ-а у Африци, страхујући да Вашингтон намерава да прошири свој утицај на континенту како би штитио своје нафтне интересе.

Последњих година, САД су доживеле неуспехе у својим војним операцијама у Африци. Америчке трупе у Нигеру требало би да напусте земљу до средине септембра након што је војна влада те западноафричке земље раскинула безбедносни споразум. Пентагон је такође најавио повлачење снага из Чада због неизвесности да ли је могуће продужити споразум Вашингтона о статусу снага са том централноафричком земљом.

Извор: Медији

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ