Свет

ПУТИН И ЛУКАШЕНКО СЕ ДОГОВОРИЛИ: Укида се

Већ су укинуте наплате за долазне позиве

Председници Русије и Белорусије Владимир Путин и Александар Лукашенко договорили да роминг између две државе буде укинут до децембра, изјавио је амбасадор Републике у Москви Дмитриј Крутој, а преносе „РИА Новости“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Две стране су се, како је прецизирао, договориле да тарифе за роминг неће бити неограничене, јер би то био превелики терет за оператере у обе земље.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Званичници су, као основу за будући споразум узели просечне податке Међународне уније за телекомуникације .

„Ово су светске статистике за прошлу годину, које показују да становник планете Земље у просеку у ромингу користи тарифе које не прелазе 300 минута одлазних позива и 20-25 мегабајта интернет саобраћаја“, објаснио је амбасадор.

Ови пакети би требало да буду довољни за основне функције, на пример, позиве у инстант месинџерима и коришћење навигације „како се не би изгубили у Минску“.

Што се тиче већ постигнутих резултата, сада је, истакао је Крутој, завршена само прва фаза – укинуте су наплате за долазне позиве.

Крајем маја Александар Лукашенко је најавио план за укидање роминга између Русије и Белорусије. Он је то изјавио током посете Владимира Путина Минску. Истакао да земље стварају што повољније услове за међусобна путовања грађана, развијајући контакте и директну међусобну комуникацију.

Извор: Медији