Свет

РАЗГОВОР ОД ЧЕТИРИ САТА: Асад стигао у посету Русији, Путин га сачекао речима: ГОТОВО ЈЕ!

Сиријски председник Башар ал-Асад у понедељак је стигао у дачу у Сочију, где га је дочекао председник Русије Владимир Путин.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Путин је свог госта дочекао раширених руку, а потом истакао да је „војни конфликт у Сирији готов“, те да се фокус премешта на „потрагу за политичким решењем“.

– Да бисмо остварили потпуну победу над терористима морамо да пређемо дугачак пут, који је и даље испред нас. Али, што се тиче наше заједничке војне акције против тероризма на територији Сирије, то се завршава. Мислим да је најважније да сада пређемо на политичка питања, и са задовољством примећујем вашу спремност да радите са свима који желе мир – поручио је Путин свом госту.

Председник Русије рекао је Асаду да је хтео да га види пре састанка које ће имати са Реџепом Тајипом Ердоганом и Хасаном Роханијем, председницима Турске и Ирана, две земље које су се уз Русију наметнуле као кључни играчи у решавању сиријске кризе. Тај састанак заказан је за данас, а претходно рекао свом госту да је „најважније оно што ће се десити сада када су терористи поражени“, наводи се у транскрипту разговора који је објавио Кремљ.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је Асадова посета трајала пуна четири сата. Песков је потом додао да је Путин о разговору са Асадом телефонским путем обавестио и Доналда Трампа, као и лидере са Блиског истока.

Председник Сирије, који није крио захвалност према Путину, рекао је да је „у заједничком интересу свих оних који желе мир да се са ратних пређе на политичка питања“, а потом руском председнику рекао: Хвала ти што си спасио моју земљу, јавља „Ал Џазира“.

– Сада, када смо напокон извојевали победу против терориста, морамо да кренемо ка политичком процесу. Верујемо да нам тренутна ситуација на терену, али и у политичком смислу, дозвољава да се надамо напретку. Рачунамо на подршку Русије да осигура немешање спољних фактора у наш политички процес – рекао је сиријски председник.

Од почетка руске операције у Сирији 2015. године, многа подручја те земље ослобођена су од терориста Исламске државе, истакао је Асад, и додао да се „протерани Сиријци полако враћају у своје домове“.

Путин је рекао да је оптимиста након серије разговоре са сиријском опозицијом, који су одржани у казахстанској престоници Астани.

– Уочи тих разговора, успели смо да створимо зоне деескалације конфликта широм Сирије, а то је резултирало тиме да смо први пут успели да покренемо прави дијалог између сиријске власти и опозиције – рекао је руски председник.

„Путинов тријумф“

Руски председник, који је преузео доминантну ролу у напорима решавања крвавог сукоба у Сирији је након двогодишње мисије руске војске у тој блискоисточној земљи успео да помогне Асаду да потуче ИСИС, али и политичке противнике из опозиције које су финансирале САД, истиче „Блумберг“.

Путин сада планира да мирним путем и разговорима са свим политичким факторима сачува Асада на власти, чиме ће добити највернијег савезника на Блиском истоку.

Асадова посета, која није претходно најављена у медијима, неодољиво подсећа на ону из 2015. године, након које је Путин покренуо војну операцију у Сирији. Путинов тријумф биће утолико већи уколико буде успео да Асаду поврати кредибилитет код западних земаља. Трампов став је већ омекшао, а сада су на реду остали играчи западног света, наводи „Блумберг“.

„Савез са Асадовим највећим противницима“

Путин је Асада потом упознао са бројним руским генералима који су имали учешћа у борби са терористима, а сиријски председник им је изразио „најдубљу захвалност у своје име, као и у име сиријског народа“.

– Никада то нећемо заборавити – рекао је Асад док се руковао са руским министром одбране Сергејем Шојгуом.

Владимир Путин је водио интензивне разговоре са највећим регионалним непријатељима Башара ал-Асада, Турском и Саудијском Арабијом, и успео да их одговори од рушења сиријског председника, и уместо тога их убеди да учествују у његовим мировним преговорима са опозијом. Представници опозиције отпутовали су у Ријад где ће их Саудијци брифинговати поводом јединственог става на мировним преговорима у Женеви.

– Уједињени блок, који ће чинити чак и они опозиционари који нису толико негативно настројени према Асаду, биће кротка опозиција Асадовој делегацији – упозорава бивши амерички амбасадор у Сирији Роберт Форд, који скептично гледа на разговоре у Женеви.

Он је додао да је „Путин успео да приволи Турке и Саудијце“, и на тај начин осигурао Асадов останак на власти.

Рат у Сирији траје од марта 2011. године, а процењује се да је до сада погинуло најмање пола милиона људи, док је 12 од 18 милиона становника Сирије присилно расељено. Да ли је сиријском хорору коначно дошао крај?

 

Извор: Blic.rs