Издвајамо Свет

ОГЛАСИЛИ СЕ РОДИТЕЉИ БАКАРИЈА ХЕНДЕРСОНА: Какви то људи подигну такве дивљаке, желимо да сви одговарају

Родитељи Бакарија Хендерсона, младића убијеног на Закинтосу, саопштили су да су ангажовали адвоката, да ће присуствовати суђењу и да су, преко краудфандинг платформе ГоФундМе, прикупили више од 100.000 долара за покривање трошкова.

У првом интервјуу од смрти сина, родитељи убијеног Американца Џил и Фил Хендерсон нису именовали српске држављане као починиоце злочина, али је новинарка америчке телевизијске мреже Си-Би-Ес Гејл Кинг, која је водила интервју, навела да је њихов најмлађи син убијен после свађе „у једном српском бару“, као и да је једна девојка у изјави полицији рекла да је свађа отпочела када је она затражила селфи са Хендерсоном, након чега је један Србин запитао: „Зашто разговараш са црнцем“? и ударио Хендерсона у лице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Родитељи Хендерсона, међутим, наводе да не знају како је дошло до туче.

– Можда се десило због тога што је он Американац, а све је резултирало трагедијом једног црног Американца – рекла је за Си-Би-Ес његова мајка Џил на питање да ли је у питању расизам или „само нешто што је измакло контроли“.

Наслутила је, како каже, да нешто није у реду када је видела пропуштен ноћни позив из америчке амбасаде.

– Надала сам се да су пронашли његов новчаник или нешто слично. Био је то позив у глуво доба ноћи, такве ствари не желите, само се надате да није ништа страшно, чак смо се помолили пре него што смо их назвали – рекла је Џил Хендерсон.

Хендерсонови су рекли да је Бакари волео да путује, као и да се ван домовине осећао много сигурније због „климе која у САД влада према младим Афроамериканцима“.

– Само желимо правду за Бакарија. Правда би значила да су сви иза решетака и то на јако дуг период – изјавила је његова мајка.

Бакаријева мајка рекла је и да јој је прва мисао била: „какви то родитељи подигну такве дивљаке“.

– Прва мисао ми је била ‘какви то родитељи подигну такве дивљаке, који могу да начине толико злу ствар другом људском бићу’. Међутим, после тога као да ми се обратио Свети дух и рекао ми је да је ово много веће од тога. Живимо у свету у ком наши лидери седе и скоро да подржавају такво понашање, свакако га не осуђују, а својом тишином га промовишу. Мислим да, ако желимо напред, морамо сви заједно да будемо много бољи – кажу његови родитељи.

 

Извор: Танјуг