Занимљивости Издвајамо

Мистериозна светлост изнад Мекскико Ситија након земљотреса ЗАПАЊИЛА СТАНОВНИКЕ (ВИДЕО)

Мистериозна зелено-плава светлост која је обасјала небо изнад Мексико Ситија непосредно након земљотреса од 8,2 Рихтера запањила је становнике овог рада. Иако наука нема званично објашњење, највероватније се ради о природном феномену.

Сеизмолог Стивен Хикс истиче да веза између мистериозне светлости и земљотреса никада званично није доказана и да је највероватније у питању експлозија генератора и система за напајање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ипак, многи научници се не слажу са њим наводећи да постоје записи у којима пише да су људи овакву врсту светлости која долази непосредно након великог потреса виђали и пре неколико хиљада година.

И наука се заинтересовала за ову тему и, иако немамо званично објашњење, постоје три веома занимљиве, али и могуће претпоставке.

Једна од претпоставки је да пуцање стена испод Земље покреће јонизацију ваздуха под великим стресом пре и после земљотреса. Касније ти јони кроз пукотине путују, а чим стигну до атмосфере „пакују“ се у ваздушне џепове формирајући плазму која емитује светлост.

Друга претпоставка је да је светло резултат два слоја исте материје који се трља један о други тако стварајући напон.

Трећу претпоставку испробао је професор Трој Шинброт са Универзитета Руџерс, који је извео експеримент у којем је опонашао понашање стена током земљотреса. Он сматра да када слојеви пукну, напон који се избацује у ваздух електрише атмосферу и прави овакво светло, што је наприближније првој претпоставци.

https://youtu.be/XBMmrpiqF9A

 

Извор: Б92

БОНУС ВИДЕО