Свет

УДАРНА ВЕСТ – ОТКРИВЕНО: „Мозак Исламске државе имао пасош на име Ивана Поповића“

Мирсад Кандић, веома опасна и високорангирана особа Исламске државе, који је изручен САД по црвеној Интерполовој потерници, ухапшен је у Босни и Херцеговини 4. јула, потврдио је Драган Мектић

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мирсад Кандић, веома опасна и високорангирана особа Исламске државе, који је јуче изручен Сједињеним Америчким Државама по црвеној Интерполовој потерници, ухапшен је у Босни и Херцеговини 4. јула од када се налазио у екстрадицијском притвору, потврдио је данас министар безбедности БиХ Драган Мектић.

НЕВИЂЕНИ СНИМАК: Вучић био међу ДЕЛИЈАМА на Максимиру 1990. године у НАЈКРВАВИЈОЈ НАВИЈАЧКОЈ ТУЧИ ИКАДА!

Он је, због свих активности које су претходиле овом догађају, посебно захвалио Обавештајно-сигурносној агенцији (ОСА) БиХ и другим безбедносним агенцијама, додајући да је оваквим догађајима побољшан имиџ БиХ.

Мектић је на конференцији за штампу најавио да ће у наредним данима бити познато више детаља о Кандићу, преноси Фена.

Како је навео, Кандић је имао 10 различитих идентитета, а у БиХ је ушао с пасошем Косова, на име Ивана Поповића.

Ухапшен је, каже Мектић, у стану на Грбавици, а најавио је и да ће сви његови евентуални помагачи бити разоткривени.

Ово је уједно, додаје Мектић, и порука свима онима који су блиски екстремистичким, терористичким или радикалистичким групама да према њима неће бити било каквог облика толеранције.

Мектић тврди да се Кандић, за којег каже да је био „мозак“ ИС, само крио у БиХ као и у неколико других држава света, али у БиХ није деловао у циљу окупљања присталица терористичких организација, јер би га то компромитовало и раније би био ухапшен.
На истој прес конференцији, Мектић се осврнуо се и на у уторак пронађени оригинални примерак Дејтонског мировног споразума који је пронађен на Палама, позивајући одговорне да јавно кажу шта је још од докумената пронађено и како се до њих дошло, али није желео да потврди да ли су пронађена писма бивших високо позиционираних званичника Републике Српске, те признанице на високе новчане износе.

ЈЕДАН ОД НАЈБИТНИЈИХ ЉУДИ ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ

Мирсад Кандић, који је изручен Сједињеним Америчким Државама по црвеној Интерполовој потерници, организовао је најмање 20.000 прелазака на територију под контролом Исламске државе (ИС), која га је задужила да проверава особе које су из западних земаља желеле да се придруже овој терористичкој организацији, преноси портал Журнал.инфо.

Кандић је био тај који је Аустралијанцу Џејку Билардију, касније познатом као „Џихади Џејк“, представљајући се као Абу Калед Ал Турки преко „њхатсапп“ комуникације предложио да промени идентитет. Комуницирали су од августа 2014. до почетка 2015. године и у том је периоду Биларди кренуо пут Истанбула. На аеродрому у Турској га је сачекао Абу Калед Ал Турки, односно Мирсад Кандић. Пребацио га је на територију Сирије под именом Абу Абдулах ал-Аустрали, преноси сарајевски портал.

„Мирсад Кандић је наставио да одржава контакт са овом особом по његовом доласку у Сирију. Подржавао га је у намери да изврши самоубилачки напад“, пише у Интерполовој потерници на основу које је Кандић ухапшен у БиХ.

Биларди, са новим именом Абу Абдулах Ал Аустрали разнео се у марту 2015. аутомобилом бомбом у ирачком граду Рамада. Вест о његовом самоубилацком нападу на свом твитер профилу објавио је Кандић, приложивши последњу фотографију Билардија насталу док терориста седи у аутомобилу пуном експлозива. Бомбаш самоубица Биларди од тада је познат као „Џихади Џејк“, а Кандић је и званично постао један од најбитнијих људи ИС .

За себе је, пише у документима полицијских агенција у које је Журнал.инфо имао увид, волео да каже да је „шеф границе“ између Сирије и Турске.

„Контактирао је особе из САД, Британије, Аустралије и Европе и давао им упутства како да дођу на територију Сирије“, пише у потерници за Кандићем.

Према подацима безбедносних служби, што посредно, што непосредно, организовао је најмање 20.000 прелазака на територију под контролом терористичке Исламске државе.

„Добровољцима је саветовао да се на територију ИС пребацују преко Турске, а не преко Саудијске Арабије и Ирака“, пише у документима полицијских агенција.

За своје акције користио је бројне лажне идентитете. Међународне безбедносне службе регистровале су најмање 11 имена. Његов боравак регистрован је у Турској, Албанији, Бугарској, Немачкој, Ираку, Сирији и, на крају, у БиХ где се скрасио у јануару ове године.

Лоциран је на основу телефонске картице купљене у Уједињеним Арапским Емиратима, коју је користио приликом слетања у БиХ. И од тада је кренула потрага за њим.

Коначно је пронађен крајем јуна у сарајевском насељу Грбавица и ухапшен 4. јула. У његовом мобилном телефону пронађене су преписке са официрима ИС из Раке, а био је у контакту са неколико особа у БиХ, наводи портал.

 

Извор: Tanjug