Свет

Свет ће бити гурнут у ХАОС: Турска ЗАБРИНУТА за Трампову одлуку о Јерусалиму

Фото: Јутјуб

„Проглашење Јерусалима за престоницу је непоштовање историје и истине у региону“

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Портпарол турске владе упозорио је данас да ће најављена одлука САД о признавању Јерусалима као престонице Израела гурнути тај регион и свет у „огањ коме неће бити краја“.

– Проглашење Јерусалима за престоницу је непоштовање историје и истине у региону. То је велика, окрутна неправда, кратковидост и лудост, и гура регион и свет у огањ коме се неће видети крај – написао је на Твитеру потпредседник турске владе Бекир Боздаг, преноси Ројтерс.

Боздаг је позвао све да поступају логично, да поштују споразуме које су потписали и да се понашају разумно, избегавајући да светски мир доведу у опасност из домаћих политичких или других разлога.

Амерички званичници најавили су да ће председник САД Доналд Трамп данас признати Јерусалим за престоницу Израела и Стејт департменту издати налог да почне вишегодишњи процес пресељења америчке амбасаде из Тел Авива у свети град.

Могућност да САД признају Јерусалим као престоницу Израела коментарисао је јуче и турски председник Реџеп Тајип Ердоган, који је упозорио да ће, у том случају, Турска бити приморана да прекине све дипломатске односе са Израелом.

 

Извор: Tanjug