Издвајамо Србија

ЕВО КО ЧУВА СРБЕ НА КОСОВУ: Слика овог СВЕТОГ човека бодри СРПСКИ народ да ИЗДРЖИ и ОПСТАНЕ!

Његов лик и дело су додатни мотив Србима да истрају на својим вековним огњиштима!

– Сваког дана долазе људи да га целивају, да му се помоле и да сликају фреску. Мого им је драго, то је онај осећај када видите неког и препозанте га из прве, не само да личи и подсећа, не, ово је он – каже протојереј Миломир Влашковић.

У храму Светог Василија Острошког у Лепосавићу на Косову и Метохији, људи целивају фреску патријарха Павла и моле се пред њом, а она је на овом светом месту осликана пре седам дана.

Протојереј Миломир Влашковић из овог храма, каже да “из ког год угла погледате фреску, видите омиљеног духовника у молитвеном ставу” како одржава литругију, држи жезло, штап епископски и крст којим благосиља све оне који долазе да му се моле.– Сваког дана долазе људи да га целивају, да му се помоле и да сликају фреску. Мого им је драго, то је онај осећај када видите неког и препозанте га из прве, не само да личи и подсећа, не, ово је он. Овај патријарх Павле на фресци је идентичан оном којег смо видели у стварности. Фреске се обично заврше за неколико дана, али ова је рађена петнаестак дана, дотеривана и зато смо на крају, хвала Богу, добили баш оно што смо хтели – каже свештеник.

– Људи велилчанствено реагују, поншају се онако како се понашају испред сваког свеца, а можда им је чак и држае јер они њега знају, још нам је у очима његов лик, још нам у ушима одзвањају његове речи. Он је поготово био важан нама на Косову и ова фреска вратила га је на Косово, које посматра и чува.

Како је рекао, за свештенство храма и за народ на Косову, патријарх Павле је одавно светац, а овом фреском су желели да поново покрену причу о његовој канонизацији.

Извор:Србија Данас