Издвајамо Свет

Вашингтон и Москва на ивици крвавог оружаног сукоба.Путин запретио Америма да не улазе у Сирију!

Владимир Путин (фото:kremlin.ru)

Режим руског председника Владимира Путина упозорио је САД да не покушавају да окупирају Сирију, јер би то довело до великог рата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Путинови сарадници нагласили су да би копнена операција против сиријског председника Башара ел Асада, о којој Вашингтон размишља, довела до тектонских поремећаја који би имали последице и ван Блиског истока.Портпарол руског министарства спољних послова Марија Захарова у суботу је послала поруку САД да се не играју са ситуацијом у Сирији.

– Ако Америка покрене војну кампању да збаци сиријску владу, то ће имати дугорочне негативне последице по цео регион, па и цео свет. Агресија против Дамаска и сиријске војске изазваће страховит тектонски поремећај не само у Сирији, већ на целом Блиском истоку и шире – изјавила је Захарова.
Она је додала да би без владе у Дамаску настао вакуум који би попунили такозвани умерени побуњеници, који заправо уопште нису умерени, већ су терористи.

– А, са њима се не може сарађивати. Они би озбиљно погоршали ситуацију, па бисмо убрзо имали оно што се догодило у Ираку. Знамо да је војска Садама Хусеина постала основа терористичке групе Исламска држава. Све против чега се боре и америчка коалиција и Русија потиче одатле – навела је Захарова.
Њене изјаве уследиле су након што је у јавност процурио аудио-снимак на којем се амерички државни секретар Џон Кери пожалио што током мандата, који ускоро истиче, није добио подршку да с војском уђе у Сирију и директно нападне Асада.

– Моје позиве на америчке војне акције против председника Башара ел Асада нико не чује. Мислим да само три, четири особе у администрацији траже употребу силе, тако да сам у тој расправи поражен – рекао је Кери на састанку са сиријским цивилима у септембру током заседања Генералне скупштине УН у Њујорку.
Међутим, његова идеја о америчкој инвазији на Сирију сада је све популарнија. Како су извори из Беле куће рекли за „Вашингтон пост“, администрација САД размишља о директном нападу на Асада након што је крајем септембра пропало примирје.

– Ваздушни удари америчких снага у Сирији досад су били усмерени искључиво на терористе ИСИС. Председник Барак Обама, као и Конгрес почињу полако да схватају да то није довољно да би се прекинуо рат, већ да је потребна директна акција против Асада, којег штити Русија и Владимир Путин – рекао је неименовани амерички званичник.
Како војни стручњаци објашњавају, САД би, поред ваздушних удара, могле да покрену и копнену офанзиву на Сирију. Сенаторка Дајана Фајнстајн, која је виђена као могућа министарка одбране уколико Хилари Клинтон постане председница САД, једна је од највећих заговорника слања америчких трупа у Сирију.

– Америка може више да уради у борби против Асадовог диктаторског режима. Такође, претњу ИД не треба занемарити. Њихових бораца има између 10.000 и 30.000 и наша војска би их брзо поразила – сматра Фајнстајнова.
Америка, иначе, званично у Сирији има око 300 војника, који обучавају побуњеничке снаге, међутим, спекулише се да је тамо између 3.000 и 5.000 командоса САД.С друге стране, поједини војни стручњаци кажу да САД не би морале да пошаљу трупе у Сирију, већ би то могли да ураде амерички савезници на Блиском истоку.

– Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати (УАЕ), Бахреин, Катар и Јордан већ су део коалиције која изводи ваздушне ударе у Сирији. Међутим, те арапске земље, које имају интереса да свргну Асада, већ имају спремне војнике за инвазију на Сирију. То су амерички савезници који само чекају знак Вашингтона – објаснио је безбедносни стручњак Волтер Волдерсон за америчке медије.
Он је подсетио да је министар спољних послова УАЕ Анвар Гаргаш још почетком године изјавио да су војске његове земље, Саудијске Арабије и Бахреина спремне да уђу у Сирију.

Иначе, односи САД и Русије на најнижем су нивоу од 22. септембра, кад је у Сирији пропало примирје о којем су се те две велике силе договориле. Томе је претходио напад америчке војске на сиријске снаге код града Деир ез Зора, у којем је убијено више од 62 војника.
Такође, погођен је и хуманитарни конвој код Алепа и убијено 20 људи, за шта су САД оптужиле Русију, која тврди да су напад извели терористи.

Након тога су руске и сиријске снаге покренуле велику офанзиву за ослобађање Алепа од терориста, а Америка тражи да Москва прекине војне операције.Српски војни аналитичар Мирослав Лазански каже да би слање америчких трупа у Сирију значило директан сукоб САД с Русијом.

– То никако није добро. Дошло би до сукоба с руском авијацијом, било би много инцидената. То би било веома ризично по америчку војску – навео је Лазански.

Он је додао да би то значило и кршење међународног права.

– Америка не може да пошаље своје снаге у Сирију без позива владе у Дамску или одобрења међународне заједнице – објашњава Лазански.

Према његовим речима, Америка би се сукобила с Русијом и у случају да одлучи да директно нападне Асада и његову војску.

Извор: Информер