Издвајамо Србија

БАХАТО!Посланици спискали 189 милиона на путовања!

Посланици спремили пасоше за егзотична путовања! У наредној години посланици у Скупштини Србије имаће на располагању 180 милиона динара за путне трошкове, открива „Ало!”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, према званичним подацима српског парламента, део буџета који се односи на путовања увећан је за фантастичних 30 милиона динара јер је претходне године за те намене издвојено само 150 милиона.

Посланици које смо контактирали кажу за наш лист да су честа путовања у иностранство врло ретко саставни део њиховог посла, али да она треба да буду ставка буџета под условом да се јасно прецизира на шта новац одлази.

Посланица Демократске странке Александра Јерков тврди да, иако је члан бројних посланичких група пријатељства, није путовала годинама, али да не сматра да путовања у иностранство треба укинути.

– Нама је, као што је познато, председник Административног одбора онемогућио да причамо о буџету. Ми смо се пријавили, али нам нико није дао реч. Треба видети шта је тачно структура додатних трошкова. Нисам од оних који сматрају да путовања треба укинути, јер је спољна политика важна, али свакако средства треба користити рационално. Није у реду да се на једној страни смањују плате и пензије, а да се на другој страни новац троши нерационално на путовања – рекла је она за „Ало!”.

Маријан Ристичевић, председник Народне сељачке странке, одржава добре односе са Русијом, Белорусијом, Ираном, Казахстаном, Ватиканом и другим групама пријатељства, али, како каже за „Ало!”, када су путовања у иностранство у питању, осим што ретко путује, он их и плаћа искључиво из свог џепа.

– Верујем да је додатни новац у буџету опредељен за путовања делегација које послују са Европским парламентом. Као земља која настоји да се приближи Европској унији, могуће је да постоје додатне потребе за путовањима које подразумевају преговори. Лично сам члан бројних група јер мислим да је јако битно одржавати добре односе са другим земљама и њиховим парламентом. На тај начин смо успоставили добре сарадње иако представници страних земаља углавном долазе код нас много више него што ја путујем, а и кад сам на путу све трошкове плаћам сам. На пример, са Ираном смо успоставили добру трговинску сарадњу – они су од нас откупили 3.000 тона семенског кукуруза. А такође, земља су која не признаје Косово. Слично, успоставили смо добре сарадње и са Кином, Чешком и Ватиканом – истиче Ристичевић.
Посланица СРС-а Вјерица Радета сматра да сва питања о скупштинском буџету треба поставити Александру Мартиновићу.

– Можда он зна план путовања с обзиром на то да на Административном одбору није дозволио посланицима да било шта кажу о предлогу буџета, што је скандал незабележен у парламентарној демократији – тврди она.

Путовало се у Алжир, Кувајт, Азербејџан…

Док пропагиране мере штедње, како се чини, важе само за грађане, посланици на путовањима бахато троше ли троше, било да је у питању сеоска слава или Кина, и све то о трошку грађана. Прва дама Скупштине, Маја Гојковић са својим делегацијама пропутовала је буквално пола света – Норвешка, Мађарска, Чешка, Швајцарска, Русија, Азербејџан, Турска, Македонија, Италија, Кувајт, Алжир, Велика Британија… Гојковићева је на путовања спискала дословно милионе, јер није реткост да, уместо службеног аута, за пут чак и до оближњих земаља ангажује државни авион, који пореске обвезнике кошта и 15 пута више. Гојковићеву, која је дебело олакшала државну касу, скоро у стопу следе Александра Ђуровић (СНС), Александра Сенић (СДС), Гордана Цомић (ДС).

Извор:Ало.рс